E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32594
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Tiesības uz invaliditātes pensiju

J
jautā:
08. maijā, 2024
Juris

Sveiki! Mans Latvijā nostrādātais darba stāžs ir 2,4 gadi, bet Holandē, Beļģijā un Norvēģijā 10 gadu. Man nepienākas Latvijas minimālā invaliditātes pensija, lai gan tiesību noteikšanā ņem vērā arī citu ES/EEZ dalībvalstu apdrošināšanas periodus, bet pensiju aprēķina, ņemot vērā tikai Latvijā uzkrāto pensijas kapitālu. Sanāk, ar 10 gadu darbu ārzemēs esmu nopelnījis tikai tiesības saņemt invaliditātes pensiju, kas ir krietni zem minimālās pensijas. Uzskatu, ka manas cilvēktiesības ir pārkāptas. Kā man rīkoties? Paldies!

A
atbild:
10. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai Latvijā piešķirtu invaliditātes pensiju vismaz minimālajā apmērā attiecīgajai invaliditātes grupai, ir nepieciešams vismaz trīs gadu stāžs, un to maksā līdz Latvijas pensijas vecuma sasniegšanai.  

Valstīs nav vienādi pensiju noteikumi. Regula Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu un Regula Nr. 987/2009, ar ko nosaka īstenošanas kārtību minētajai Regulai Nr. 883/2004, nodrošina ES dalībvalstu tiesību aktu koordinēšanu, nevis harmonizēšanu (vienādošanu). Regulā paredzēts, kādā veidā tiek noteiktas tiesības uz invaliditātes pensiju, invaliditātes pabalstu dažādās darba un apdrošināšanas situācijās, kā arī atsevišķās valstīs. 

Ja personai tiesības uz Latvijas I un II grupas invaliditātes pensiju rodas, ņemot vērā tikai Latvijas apdrošināšanas periodus, tad pensiju aprēķina saskaņā ar nacionālajām tiesību normām. Ja Latvijas apdrošināšanas periods nav pietiekams, lai rastos tiesības saņemt Latvijas I un II grupas invaliditātes pensiju, tiesību noteikšanā ņem vērā arī citu ES/EEZ dalībvalstu apdrošināšanas periodus. Gadījumā, ja persona ir bijusi apdrošināta invaliditātei piecu gadu laikā pirms invaliditātes noteikšanas Latvijā, pensiju aprēķina, ņemot vērā tikai Latvijas apdrošināšanas periodu un apdrošināšanas iemaksu algu. Savukārt, ja persona piecu gadu laikā pirms invaliditātes noteikšanas nav bijusi apdrošināta Latvijā, pensijas apmēru nosaka, aprēķinot proporcionālo daļu, atbilstoši Latvijas un kopējā ES/EEZ dalībvalstu apdrošināšanas perioda attiecībai. 

Ja personai noteikta III invaliditātes grupa, tad tiesības saņemt Latvijas invaliditātes pensiju ir atkarīgas no tā, kāda veida tiesību aktiem (A vai B) persona ir bijusi pakļauta citā ES/ EEZ dalībvalstī. Ja tie bijuši A veida tiesību akti, tad invaliditātes pensiju piešķirs tikai tā ES/EEZ dalībvalsts, kuras tiesību aktiem persona bijusi pakļauta invaliditātes (darbnespējas) iestāšanās brīdī. Ja persona bijusi pakļauta B veida tiesību aktiem, tad pensiju piešķir katra iesaistītā ES/EEZ dalībvalsts, nosakot tiesības saskaņā ar nacionālajām tiesību normām vai summējot apdrošināšanas periodus.” 

Šāds skaidrojums ir pieejams Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informatīvajos materiālos. 

Ja esat saņēmis lēmumu ar atteikumu piešķirt pensiju, tajā jābūt norādītam, atbilstoši kādām tiesību normām konkrētais lēmums ir pieņemts. 

Latvijā cilvēkiem ar maziem ienākumiem valsts un pašvaldība nodrošina papildu atbalstu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas