E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32555
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
6
1
6

Ja tiek izpaustas neizpaužamas ziņas

J
jautā:
04. maijā, 2024
Laila

Valsts amatpersona manā privātajā dzīvoklī izdarīja procesuālas darbības, ierakstīja audio un uzņēma video un fotogrāfijas, kurās redzama arī guļamistaba. Pēc tam šie materiāli nonāca kādas sabiedriskās organizācijas rīcībā, kura tos publicēja sociālajos medijos un pievienoja tendenciozus un aizvainojošus komentārus. Vai šajā gadījumā ir saskatāms amata nozieguma sastāvs no valsts amatpersonas puses, kas nopludināja materiālus trešajai personai? 

A
atbild:
31. maijā, 2024

Krimināllikuma 329. pantā paredzēta kriminālatbildība par tādu neizpaužamu ziņu, kas nav konfidenciāla, slepena vai sevišķi slepena informācija, izpaušanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kura bijusi brīdināta par ziņu neizpaušanu vai kura saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu. 

Lai izvērtētu, vai ir noticis noziedzīgs nodarījums, būtu nepieciešams uzsākt kriminālprocesu, jo no jūsu aprakstītās situācijas par to nav iespējams precīzi spriest. Līdz ar to jums ir tiesības vēsties ar iesniegumu policijā par kriminālprocesa uzsākšanu. Kriminālprocesa likuma 6. pants noteic, ka amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesu, ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa uzsākšanas iemesls un pamats, ir pienākums savas kompetences ietvaros uzsākt kriminālprocesu (..).” 

Kriminālprocesa likuma 369. panta pirmajā daļā noteikts, ka kriminālprocesa uzsākšanas iemesls ir tādu ziņu iesniegšana izmeklēšanas iestādei, prokuratūrai vai tiesai (turpmāk – par kriminālprocesa norisi atbildīgā iestāde), kuras norāda uz iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, vai šādu ziņu iegūšana par kriminālprocesa norisi atbildīgā iestādē. Savukārt Kriminālprocesa likuma 370. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts, ka kriminālprocesu var uzsākt, ja pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums, kā arī kriminālprocesu var uzsākt arī tad, ja ziņas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu un tās ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas