E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32380
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai nepatiesas informācijas sniegšana sociālajam dienestam ir pamats iesniegumam par neslavas celšanu

J
jautā:
13. aprīlī, 2024
Ainars

Labdien! Ja sociālajā dienestā ir saņemta anonīma vēstule ar nepatiesu informāciju, apmelošanu un neslavas celšanu par kādu personu, vai šī persona var vērsties tiesā vai policijā ar iesniegumu par neslavas celšanu? 

A
atbild:
30. aprīlī, 2024

Krimināllikuma 157. pantā ir paredzēta kriminālatbildība par neslavas celšanu. Krimināllikuma 157. panta pirmajā daļā ir noteikta kriminālatbildība par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana).  

Jūsu aprakstītājā situācijā, visticamāk, nebūtu saskatāmas Krimināllikuma 157. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes, jo sniegtā informācija nav pausta publiski, bet darīta zināma konkrētam adresātam – sociālajam dienestam –, kas tālāk šo informāciju nepadara par publiski pieejamu.  

Jūsu aprakstītajā situācijā, iespējams, būtu saskatāmas Krimināllikuma 272. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes. Krimināllikuma 272. pantā paredzēta kriminālatbildība par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai, tajā skaitā parlamentārās izmeklēšanas komisijai, ja to izdarījusi persona, kurai saskaņā ar likumu ir pienākums sniegt ziņas valsts institūcijai vai parlamentārās izmeklēšanas komisijai, vai par atteikšanos dot paskaidrojumu, atzinumu vai tulkojumu parlamentārās izmeklēšanas komisija.  

Šādā gadījumā jākonstatē, ka nepatiesās ziņas ir sniegtas valsts institūcijai, kā arī tas, ka personai ir bijis pienākums saskaņā ar likumu ziņas sniegt.  

Tāpat būtiski ir vērtēt sniegto ziņu saturu, proti, kāds ir bijis tā mērķis, līdz ar to, iespējams, varētu būt saskatāmas Krimināllikuma 298. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes. Krimināllikuma 298. panta pirmajā daļā paredzēta kriminālatbildība par apzināti nepatiesu ziņojumu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa uzsākšanu pret noteiktu personu.  

Lai būtu iespējams sniegt iespējami precīzu atbildi uz jūsu jautājumu, nepieciešams pilnīgāks situācijas izklāsts.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 125 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas