E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32241
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Veicot ieturējumus no darba algas, saglabā likumā paredzētos līdzekļus par apgādībā esošajiem bērniem

J
jautā:
03. aprīlī, 2024
Artis

Sveiki! Darbavietā nesaņemu ikmēneša nodokļu atvieglojumus par apgādājamajiem, bet tiku informēts, ka šo naudu saņemšu, iesniedzot nodokļu pārmaksas deklarāciju, kas tā arī bija. Vai tiesu izpildītājs ir tiesīgs ieturēt pilnīgi visu nodokļu pārmaksas naudu, ņemot vērā, ka lielāko daļu no tās veido atvieglojumi par apgādībā esošajiem? Zinu, ka tiesu izpildītājs ir tiesīgs ieturēt visu summu, bet, vai tas neko nemaina, ja, piemēram, katru mēnesi kopā ar algu saņemtu atvieglojumus, tad tomēr ieturētu mazāku summu. Liekas neloģiski. 

A
atbild:
03. maijā, 2024

Norādām, ka Civilprocesa likuma 599. pants regulē piedziņas vēršanu uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no citām personām. Paskaidrojams, ka tiesu izpildītājs nevērtē, kādas summas ietilpst nodokļu pārmaksā, jo saskaņā ar likumu uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no citām personām, piedziņu var vērst pilnā apmērā, un ierobežojums attiecībā uz ieturējumu apmēru nav paredzēts. 

Papildus norādāms, ka līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas par katru parādnieka apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu saglabā, veicot ieturējumus no darba algas, saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. pantu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas