E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32623
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietas materiāliem un lūgt skaidrojumu tiesu izpildītājam

J
jautā:
11. maijā, 2024
Baiba

Sveiki! Kāda ir ZTI takse, ja ir izveidota izpildu lieta par administratīvo sodu? Par ierosināto izpildu lietu uzzināju, jo VID piešķirto pārmaksu ~ 400 eiro (pēc deklarācijas iesniegšanas par 2023. gadu) man atņēma, pirms to saņēmu savā kontā. Tad arī iepazinos ar VID vēstuli un sāku pētīt, uzzinot, ka ir izveidoti ZTI lēmumi. Sazvanot ZTI, saņēmu informāciju, ka pamatparāds bijis 55 eiro no fotoradara 2023. gada oktobrī. Minētie 55 eiro sešu mēnešu laikā ir kļuvuši par parādu aptuveni 700 eiro apmērā. tas ir iespējams? Kāda ir ZTI takse? Kā var būt šāds nesamērīgums summā? Vēstules ne par sodu, ne ZTI lēmumiem līdz šim neesmu saņēmusi. Pat ja pastnieks ir kļūdījies, sarēķinātā summa ir šokējoša. man rīkoties? Kādas ir manas tiesības?

A
atbild:
10. jūnijā, 2024

Sprieduma izpildes izdevumus veido valsts nodeva, zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzība un izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi. Valsts nodevas apmērs ir 3,00 eiro, ko noteic Civilprocesa likuma 34. panta sestā daļa, bet amata atlīdzības apmēru nosaka MK noteikumi Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”. Savukārt izpildu darbību veikšanai nepieciešamos izdevumus regulē MK noteikumi Nr. 9 “Noteikumi par izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem”, un tie var būt, piemēram, pasta izdevumi, kas sedzami attiecīgā pakalpojuma sniedzējam atbilstoši tā izcenojumiem. 

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei nav zināmi konkrētās izpildu lietas apstākļi, tāpēc aicinām jūs vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar lūgumu izskaidrot, kāda ir parāda summa un kādi ir sprieduma izpildes izdevumi. Saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 160.1 pantu parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietas materiāliem. Tiesu izpildītājs parādniekam var sniegt iespēju apskatīt lietas materiālus klātienē vai izsniegt to kopijas. 

Vienlaikus norādāms, ka zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzības apmēru ietekmē parāda summa. Turklāt ir apšaubāms, ka 55 eiro parāda piedziņas lietā aprēķināti 700 eiro sprieduma izpildes izdevumi. Iespējams, konkrētajai personai ir vairākas izpildu lietas, nevis viena. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 213 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas