E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33380
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ar tiesas spriedumu noteiktai parāda piedziņai nav noilguma

J
jautā:
22. jūlijā, 2024
Vanda

Labdien! Man ir parāds no 2007. gada. Paņēmu kredītu, naudu iedevu dzīvesbiedram, kurš pazuda, iespējams, devās dzīvot uz ārzemēm. Parāds bija bankai Parex, tad to pārņēma SIA Reverta, tagad Gelvora Sergel. Viens tiesu izpildītājs jau ir miris. Parādam sen būtu jāiestājas noilgumam. Pensija man ir minimālā. Parādu nekad nespēšu atdot. Vai ir kaut kas, ko es varētu darīt, lai no parāda atbrīvotos?

A
atbild:
24. jūlijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Ja kreditors ir vērsies tiesā un sprieduma izpilde (izpildu raksts) ir nodota zvērinātam tiesu izpildītājam, šādam parādam faktiski noilguma nav, jo parādnieka lieta pie tiesu izpildītāja var glabāties vairākus gadus un piedziņu zvērināts tiesu izpildītājs var uzsākt tad, kad parādniekam ir pietiekami ienākumi.  

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 546. pantu izpildu dokumentu var iesniegt piespiedu izpildei 10 gadu laikā no tiesas vai tiesneša nolēmuma stāšanās spēkā dienas. Ja pēc tiesas sprieduma tiek piedzīti periodiski maksājumi, izpildu dokuments saglabā savu spēku visu periodu, uz kuru piespriesti maksājumi, bet termiņa tecējums, kas paredzēts šā panta pirmajā daļā, sākas no katra maksājuma izbeigšanās dienas.  

Atbilstoši Civilprocesa likuma 547. pantam noilguma termiņš tiek pārtraukts, iesniedzot izpildu dokumentu izpildei, kā arī ar daļēju labprātīgu nolēmuma izpildi. Pēc pārtraukuma termiņa tecējums sākas no jauna, neieskaitot pirms tam notecējušo laiku. Ja pēc izpildu dokumenta nav izdarīta pilnīga piedziņa un ja tas izsniegts atpakaļ piedzinējam, jaunu termiņu dokumenta iesniegšanai skaita no dienas, kad tas izsniegts piedzinējam. 

Līdz ar to parādnieka interesēs ir samaksāt parādu, kas nodots zvērinātam tiesu izpildītājam.   

Noskaidrot, pie kura tiesu izpildītāja atrodas jūsu piedziņas lieta, iespējams Izpildu lietu reģistrā – vietnē izsoles.ta.gov.lv. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas