E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32022
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību

J
jautā:
09. martā, 2024
Kristaps

Labdien! Mana sieva dzīvo kopā ar mūsu bērnu dzīvoklī, kas tika iegādāts laulības laikā par maniem naudas līdzekļiem (ir dokumenti, kas to apstiprina). Šī dzīvokļa īpašniece ir sieva, es dzīvoklī esmu deklarēts. Es dzīvoju atsevišķi, manu mantu konkrētajā dzīvoklī nav, kā arī laulība vēl nav šķirta. Pirms nedēļas sieva dzīvokļa durvīm un pastkastītei nomainīja atslēgas. Vai viņai bija likumīgas tiesības tā rīkoties bez manas piekrišanas? Šobrīd viņa atsakās izsniegt man dzīvokļa durvju un pastkastītes atslēgas. 

A
atbild:
14. martā, 2024

Latvijas Republikas Satversmes 96. pantā ir garantētas cilvēku tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību. Savukārt īpašuma tiesības saskaņā ar likumu var tikt ierobežotas.  

Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par laulāto kopmantas sadali. Tomēr no situācijas apraksta nav saskatāms pamats, lai jūsu sieva, ar kuru dzīvojat šķirti, sniegtu jūsu rīcībā atslēgas no sava mājokļa un dotu piekļuvi savai korespondencei. 

Turklāt jānorāda, ka saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 4. panta pirmo daļu dzīvesvietas maiņas gadījumā konkrētās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas