E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31876
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāmaksā nodoklis no lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākuma

J
jautā:
19. februārī, 2024
Aija

Labdien! Vēlos pārdot 0,5 ha lauksaimniecības zemes ciemata centrā. Vienošanās samaksa ir 5000 eiro. Kādi un cik lielā apjomā man jāmaksā nodokļi?

A
atbild:
22. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar 20% nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodoklis nav jāmaksā no visa ienākuma (5000 eiro), ko jums samaksās par zemi. Apliekamo ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Ja šo zemi kādreiz nopirkāt, iegādes vērtība ir pirkuma maksa, ja mantojāt, – mantojuma masā norādītā vērtība.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti gadījumi, kad fiziskās personas ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas neapliek ar nodokli, proti, ja pārdod pēdējos piecos gados vienīgo īpašumu vai vietā nopērk citu funkcionāli līdzīgu īpašumu.

Savukārt, ja pārdod lauksaimniecības zemi, nodoklis no ienākuma nav jāmaksā, ja izpildīti šādi nosacījumi:

  • īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu pēc pārdošanas iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība, vai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs, vai īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu iegūst Latvijas zemes fonds;
  • vismaz vienā gadā no pēdējiem trim gadiem vairāk nekā pusi no lauksaimniecības zemes pircēja saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, vai arī lauksaimniecības zemes pircējs saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Ja paredzēts zemi pārdot, vēl pirms darījuma par nodokļa piemērošanu, kā arī iegādes vērtības noteikšanu konkrētajā situācijā jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas