E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31774
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Atbildības iestāšanās par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu

J
jautā:
10. februārī, 2024
Madara

Labdien! Arodslimību sarakstā saskaņā ar MK noteikumu Nr. 908 1. pielikuma 5.1.15 punktu ir izdegšanas sindroms. Arodtrauma tiek uzskatīta kā darbspēju zaudējums. Vai gadījumā, ja darbinieks savas bezatbildīgās rīcības dēļ ir radījis apstākļus, kā rezultātā citam darbiniekam tiek nodarīts morālais kaitējums (mobings) un iestājas arodtrauma, ir piemērojams Krimināllikuma 146. pants?

A
atbild:
15. februārī, 2024

Lai būtu iespējams pilnvērtīgi izvērtēt iespējamā noziedzīgā nodarījuma sastāva esamību vai neesamību, nepieciešams detalizēts situācijas izklāsts.

Krimināllikuma 146. panta pirmajā daļā paredzēta kriminālatbildība par darba aizsardzību vai tehnisko drošību reglamentējošo normatīvo aktu prasību pārkāpšanu, ja to izdarījis uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), iestādes vai organizācijas vadītājs vai cita persona, kas atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja šis nodarījums izraisījis miesas bojājumus ar veselības traucējumu vai darbspēju paliekošu zaudējumu.

Tādējādi, lai konstatētu personas vainu Krimināllikuma 146. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, pirmkārt, jākonstatē, ka ir tikuši pārkāpti darba aizsardzību vai tehnisko drošību reglamentējošie normatīvie akti. Otrkārt, jākonstatē, ka minētās darbības izdarījis uzņēmuma vadītājs vai cita persona, kas ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, tādējādi ir parakstījusies par to, ka šādas prasības ievēros. Treškārt, jākonstatē personai radītais miesas bojājums, veselības traucējumu vai darbspēju paliekošs zaudējums.

Atbildība potenciāli var iestāties, tikai konstatējot visus minētos nosacījumus.

Tā kā pēc noziedzīga nodarījuma sastāva konstruktīvajām (uzbūves) īpatnībām tas ir materiāla sastāva noziegums, bez nodarījuma, kas var izpausties gan kā aktīva darbība, gan bezdarbības akts, obligāta sastāva objektīvās puses pazīme ir kaitīgās sekas. Kriminālatbildības nosacījums saskaņā ar KL 146. panta pirmo daļu ir kaitējums cietušā veselībai, proti, miesas bojājumi ar veselības traucējumu vai darbspēju paliekošu zaudējumu, kas nozīmē, ka cietušajam var būt nodarīts smags miesas bojājums, vidēja smaguma miesas bojājums vai viegls miesas bojājums ar īslaicīgu veselības traucējumu uz laiku no septiņām dienām līdz 21 dienai, vai tiesu medicīnas ekspertīzē noteikts paliekošs veselības traucējums mazāk nekā 10 procentu apmērā. Ja nodarījums izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākām personām, veidojas KL 146. panta otrajā daļā ietvertais kvalificētais sastāvs.

Kritēriji miesas bojājuma smaguma pakāpes noteikšanai ir ietverti likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 3. pielikumā.

Krimināllikuma 146. panta otrajā daļā paredzēta kriminālatbildība par tādu pašu nodarījumu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem.

Plašāk par noziedzīgiem nodarījumiem darba tiesisko attiecību vidē varat lasīt Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Eiropas Sociālā fonda projekta “Justīcija attīstībai” tiesu prakses apkopojumā “Noziedzīgie nodarījumi darba tiesisko attiecību vidē 2016.–2019. gads”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas