E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31739
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kā rēķina neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju

J
jautā:
08. februārī, 2024
Lūcija

Labdien! Darbinieks nav izmantojis atvaļinājumu no 2019. gada 1. aprīļa, atbrīvots no darba ar 02.02.2022., viņam aprēķinātā darba alga ir 800 eiro mēnesī. Pēdējo sešu mēnešu periodā nav slimojis, 2020. gadā slimoja 10 dienas. Darbiniekam apgādībā ir divi bērni, nodokļu grāmatiņa tika iesniegta uzņēmumā. 
Kā šādā situācijā aprēķina atvaļinājuma kompensāciju?

A
atbild:
16. februārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja apmaksātu četru kalendāra nedēļu ikgadējo atvaļinājumu darbiniekam piešķir tā individuālajā darba gadā. Individuālais darba gads ir viena gada periods, kas sākas ar darba līguma noslēgšanas dienu. Piemēram, ja darba līgums ir noslēgts 01.02.2016., tad darba gads ir periods 01.02.2016.–31.01.2017.; 01.02.2017.–31.01.2018. utt.

Tas nozīmē, ka sniegt jums detalizētu informāciju par neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas aprēķinu nav iespējams, precīzi nezinot jūsu individuālā darba gada periodus un visus iepriekš izmantotos atvaļinājumus.

Atvaļinājuma naudu, kā arī neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju aprēķina, ievērojot Darba likuma 75. panta regulējumu, kas nosaka vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību. Visos gadījumos, kad darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī prēmijām.

Mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar mēneša vidējo darba dienu skaitu pēdējos sešos kalendāra mēnešos (saskaitot darba dienas pēdējos sešos kalendāra mēnešos un iegūto kopsummu dalot ar seši). Sešu mēnešu periodu skaita, sākot ar iepriekšējo mēnesi, pirms tiek veikts aprēķins (konkrētajā gadījumā vidējā izpeļņa tiek rēķināta par janvāri, decembri, novembri, oktobri, septembri, augustu).

Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Ievērojot iepriekš minēto, darba devējam, lai aprēķinātu neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, jāaprēķina dienas vidējā izpeļņa un jāreizina ar neizmantotā atvaļinājuma dienu skaitu, ievērojot, ka atvaļinājuma laikā darba devējs apmaksā tikai darba dienas. Summai piemēro nodokļus kā darba samaksai.

Darbiniekam ir tiesības prasīt darba devējam samaksas aprēķinu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas