E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31578
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba samaksas aprēķins izsniedzams algas lapiņā

J
jautā:
18. janvārī, 2024
Iveta

Es neko nesaprotu no nodokļiem. Strādāju par apkopēju, mana stundas likme ir 7,50 eiro. Aizvadītajā mēnesī nostrādāju 19 dienas (katru dienu divas stundas), kopumā 38 stundas. Kāds nodoklis ir piemērots, ja man ir trešās grupas invaliditāte? Iesniedzot nodokļu grāmatiņu, tas tika uzrādīts. Algu saņēmu 185 eiro. Vai tas tiešām ir pareizi?

A
atbild:
29. janvārī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbiniekam darba samaksa par kalendāra mēnesi aprēķināma un izmaksājama, ņemot vērā faktiski nostrādāto darba laiku (uzskaitītās stundas kopumā, virsstundas, darbu nakts laikā, svētku dienās nostrādātās stundas, dīkstāves laiku) un darba līgumā nolīgto darba samaksu. No aprēķinātās darba samaksas ir ieturami valstī noteiktie nodokļi un veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, papildus ievērojot uz personu attiecināmos nodokļu atvieglojumus, piemēram, gada neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām vai personām, kuras atzītas par personām ar invaliditāti. Līdz ar to izmaksājamā darba samaksas daļa pēc valstī noteikto nodokļu ieturējumiem var būt mazāka par aprēķināto darba samaksas daļu.

Saskaņā ar Darba likuma 71. pantu, izmaksājot darba samaksu, darba devējam ir jāizsniedz darba samaksas aprēķins (algas lapiņa), kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tai skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums aprēķinu izskaidrot. Līdz ar to neskaidrību gadījumos darbiniekam ir tiesības vērsties pie darba devēja ar lūgumu izskaidrot darba samaksas aprēķinu, kā arī darba samaksai piemērotos nodokļus un nodokļu atvieglojumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas