E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31545
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma izmantošana pirms darba attiecību pārtraukšanas

J
jautā:
16. janvārī, 2024
Inese

Labdien! Strādāju valsts iestādē, ir plānots izņemt ikgadējo atvaļinājumu un saņemt atvaļinājuma pabalstu. Taču, ja pēc mēneša grasos izbeigt darba attiecības, vai atvaļinājuma pabalsts man nebūs jāatmaksā iestādei?

A
atbild:
08. februārī, 2024
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Plānota nodarbinātības attiecību izbeigšana nav šķērslis doties ikgadējā atvaļinājumā, kā arī saņemt atvaļinājuma pabalstu. Līdz ar to iestādei nav tiesiska pamata pieprasīt to atmaksāt. Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktajam iestāde var paredzēt atvaļinājuma pabalstu līdz 50 procentiem no mēnešalgas vienu reizi kalendāra gadā. Taču, ja atvaļinājums līdz nodarbinātības attiecību izbeigšanai nebūs izmantots, tad atvaļinājuma pabalsts izmaksāts netiks. Vienlaikus jums var ieteikt iepazīties ar savas darbavietas noteiktajiem kritērijiem un atvaļinājuma pabalsta piešķiršanas kārtību.

Papildus vēršam uzmanību, ka Darba likuma 78. pantā ir noteikts: ja ikgadējais atvaļinājums tiek izņemts par nākamo periodu (izņemtas atvaļinājuma dienas uz priekšu), tad, pārtraucot darba attiecības, izmaksātā vidējā izpeļņa tiks ieturēta no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, izņemot likumā noteiktos gadījumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas