E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31455
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola

Vai pamatskolas skolotāja kvalifikācija ir pielīdzināma sākumizglītības pedagoga kvalifikācijai

J
jautā:
09. janvārī, 2024
Māra

Labdien! Esmu beigusi V. Lāča Liepājas Valsts pedagoģiskā institūta pilnu kursu un metodiku pamatskolas pedagoģijas specialitātē, man ir piešķirta pamatskolas skolotāja kvalifikācija (esmu mācījusies par mazāko klašu skolotāju), bet, lai strādātu pirmsskolā, man ir nepieciešams, lai būtu ieraksts “sākumskolas skolotājs”. Vai mans diploms ir pielīdzināms sākumskolas skolotājam, jo agrāk mazāko klašu skolotājiem diplomos bija šāds ieraksts?

A
atbild:
22. janvārī, 2024

Pirms tiesiskā regulējuma, kas stājās spēkā 2000. gada 26. decembrī, iegūtā augstākā izglītība (grādi un profesionālās kvalifikācijas) pielīdzināma Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 71 “Grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšanas kārtība” noteiktajam. Pielīdzināšanu veic Akadēmiskās informācijas centrs (AIC).

Persona, kura vēlas pielīdzināt savu Latvijā iepriekš iegūto augstāko izglītību, iesniedz AIC (Dzirnavu ielā 16/k2, Rīgā) iesniegumu (brīvā formā vai, izmantojot AIC paraugu) un uzrāda diploma un sekmju izraksta oriģinālu, iesniegumam pievienojot diploma un sekmju izraksta kopiju. Iesniegumu ar pievienotām iepriekš iegūtas augstākās izglītības dokumenta un sekmju izraksta kopijām var iesniegt arī elektroniski.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 5.2. punktā noteikts, ka par vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kurai ir augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumizglītības skolotāja kvalifikācija. Tātad formāli pamatizglītības skolotāja kvalifikācija šīm prasībām neatbilst.

Pamatizglītība atbilstoši Izglītības likuma 5. panta pirmajā daļā noteiktajam ir izglītības otrā pakāpe, savukārt sākumizglītība – pamatizglītības pakāpes pirmais posms jeb daļa no pamatizglītības. Vispārējās izglītības likuma 30. panta otrajā prim un trešajā daļā ir noteikts, ka pamatizglītības programmu var īstenot divos posmos. Pamatizglītības pirmā posma izglītības programmu īsteno no 1. līdz 6. klasei, taču pamatizglītības otrā posma izglītības programmu īsteno no 7. līdz 9. klasei. Sākumskolās īsteno pamatizglītības pirmā posma izglītības programmas.

Tā kā sniegtā informācija par iegūto izglītību un kvalifikāciju ir nepilnīga, nav iespējams sniegt konkrētu atbildi, taču pirmšķietami jūsu iegūtā pedagoga kvalifikācija pēc būtības varētu atbilst sākumizglītības skolotāja kvalifikācijai. Vienlaikus, ņemot vērā, ka izglītība iegūta pirms vairākiem gadu desmitiem, tā, visdrīzāk, neatbilst mūsdienu prasībām pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai. Tādēļ iesaku kopīgi ar izglītības iestādes vadītāju izlemt par atbilstošo pedagogu kompetences pilnveides programmu apguvi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas