E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31448
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājumā esošu darbinieku nevar atlaist

J
jautā:
09. janvārī, 2024
Elīna

Labdien! Esmu pēc BKA, darbavietā mans amats ir likvidēts. Man piedāvā citu amatu, kas neatbilst iepriekšējam, un es nepiekritu. Zinu –, ja amats ir likvidēts un mani atlaiž no darba, būs jāizmaksā pabalsts par atlaišanu. Vai darba devējs var mani atlaist, kad bērnam būs 1,6 gadi (29.01.2024.) vai kad beigsies BKA (03.04.2024.)?

A
atbild:
16. janvārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecību izbeigšana var notikt, tikai pamatojoties uz Darba likumā noteikto regulējumu.

Jautājumā ietvertā informācija, kas norāda uz darbinieku skaita samazināšanu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, noteic, ka minētā iemesla dēļ ir atļauts uzteikt darba līgumu, ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā (DL 101. panta ceturtā daļa). Uzteikums jebkurā gadījumā ir izsakāms rakstveidā, nevis mutvārdos.

Tādējādi, ja darba devējs jums ir rakstveidā piedāvājis darbu savā uzņēmumā, bet jūs no tā atsakāties, tad DL 98. pants noteic, ka “[..] darba devējam saskaņā ar šā likuma 101. panta pirmās daļas noteikumiem ir tiesības ne vēlāk kā vienu mēnesi iepriekš rakstveidā uzteikt darba līgumu ar nosacījumu, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas, ja darbinieks nepiekritīs tās turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem”.

Darba devējs nav tiesīgs izteikt darbiniekam uzteikumu atvaļinājuma, t. sk. bērna kopšanas atvaļinājuma, laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas