E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11967
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Nomas līgums un apakšnoma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2017
Anita

Manā īpašumā atrodas zemes gabals ar nosaukumu „NN1”, (...) pag., (...) nov. Sakarā ar tiesas spriedumu N.N. saņēma piespiedu nomas tiesības attiecība uz dzīvojamo māju "NN2", (...) pag., (...) nov., kas atrodas mana zemes gabala vidū. Šā gada aprīlī N.N. faktiski noslēgusi dzīvojamās mājas īres vai nomas līgumu un zemesgabala apakšnomas līgumu ar trešo personu, kas sākusi tur dzīvot un izmantot zemes nomas gabalu lauksaimnieciskās darbības veikšanai. Es vairākkārt cenšos iepazīties ar jaunajiem īrniekiem/nomniekiem, vai vismaz noskaidrot trešās personas vārdu. Bet nekas nesanāk, viņi atteicās vispār runāt ar mani! Līdz ar to lūdzu Jūs izskaidrot, vai man kā nekustamā īpašuma īpašniecei (daļa no kura atrodas piespiedu nomā) ir ar likumu noteiktas tiesības (piemēram, Civillikuma 2115. panta izpratnē) saņemt pietiekamu informāciju par apakšnomas līguma ar trešo personu noteikumiem un nosacījumiem? Kā arī, lūdzu, izskaidrojiet sekojošo: gadījumā, ja nomnieks N.N. nomāto lietu faktiski nodot citām personām, proti, apakšnomas līgums netika noslēgts, vai (pamat)nomnieka rīcība atbilst Civillikuma 2116. un 2117.panta noteikumiem?

A
atbild:
15. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai precīzi atbildētu uz Jūsu uzdoto jautājumu, būtu nepieciešams iepazīties ar attiecīgo tiesas spriedumu.

Jebkurā gadījumā no Civillikuma 2115. panta izriet, ka nomnieks vai īrnieks var savu nomāto vai īrēto lietu nodot citam, bet tikai ar lietas iznomātāja vai izīrētāja noteiktu piekrišanu.

Tātad, ja attiecīgajā spriedumā nav minēts, ka nomniekam nav tiesības nodot zemes gabalu apakšnomā, tad zemes gabala nodošanai apakšnomā bija nepieciešams saņemt zemes īpašnieka piekrišanu.

Saskaņā ar Civillikuma 2171. panta 5. punktu iznomātājs vai izīrētājs var bez otras puses piekrišanas prasīt līguma atcelšanu, ja nomnieks nomāto nekustamo īpašumu bez iznomātāja piekrišanas iznomā tālāk (2115. pants).

Tomēr saskaņā ar pastāvošo tiesu praksi un Civillikuma komentāriem, ja nomnieks labprātīgi nepiekrīt līguma izbeigšanai, iznomātāja vienpusējs paziņojums neizbeidz līgumu un ir nepieciešams tiesas spriedums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas