E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33384
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc BKA darba devējam jānodrošina darbinieka atgriešanās darbā

J
jautā:
23. jūlijā, 2024
Evija

Labdien! Vai, atgriežoties darbā pēc BKA, darba devējs drīkst atlaist no darba? Ja atlaiž, vai ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts?

A
atbild:
30. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 156. panta ceturtā daļa noteic, ka, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, darbiniekam ir tiesības atgriezties tajā pašā darbādarba devējam tas ir jānodrošina. Ja tas nav iespējams, tad darba devējam ir jānodarbina darbiniece vai darbinieks līdzvērtīgā vai līdzīgā darbā, kas atbilst personas darba līguma nosacījumiem. Šī norma ir imperatīva, un darba devējam nav tiesību no tās atkāpties. 

“Atlaist no darba”, kā to nereti saka darbinieki, faktiski nozīmē no darba devēja puses izteikt darbiniekam uzteikumu. Lai uzteiktu darba līgumu, jābūt kādam no Darba likuma 101. panta pirmajā daļā ietvertajiem iemesliem.  

Savukārt atlaišanas pabalsta izmaksa atbilstoši Darba likuma 112. pantam paredzēta tikai noteiktos darba devēja uzteikuma gadījumos. Proti, ja darba devēja uzteikuma pamatā ir Darba likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punkts. 

Vairāk par darba devēja uzteikumu, uzteikuma pamatojumu u. c. ar minēto procesu saistītajām niansēm varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Darba devēja uzteikums – kad var un kad nevar atlaist no darba”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas