E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31435
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja strādāts bez darba līguma un nav izmaksāta darba samaksa

J
jautā:
08. janvārī, 2024
D

Labdien! Pirmo reizi saskaros ar tādu lietu, ka, strādājot neoficiāli, man neizmaksāja naudu. Iepriekš maksāja, bet tikai uz ārzemju kontiem. Kā man rīkoties?

A
atbild:
20. janvārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums strikti noteic, ka darba līgums ir noformējams rakstveidā un parakstāms pirms darba uzsākšanas. Darbiniekam strādāt bez rakstveidā noslēgta darba līguma nav pieļaujami savu interešu aizstāvības nolūkā.

Ja par darba attiecībām ar darba devēju vienojāties mutiski un netika ievērota darba līguma rakstveida forma, tad jums kā darbiniekam ir tiesības prasīt darba līguma izteikšanu rakstveidā. Darba likuma 41. panta pirmā daļa noteic, ka jūs varat izmantot jebkurus pierādījumus, kas attiecas uz darba tiesisko attiecību pastāvēšanu un šo attiecību saturu.

Turklāt Darba likums aizsargā vājāko pusi – darbinieku –, paredzot: ja darbinieks un darba devējs vai vismaz viena no pusēm ir uzsākusi veikt nolīgtos pienākumus, tad rakstveida formai neatbilstošam darba līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam. Ja darba devējs nenodrošina darba līguma noslēgšanu rakstveidā un darba devējs vai darbinieks nevar pierādīt citu darba tiesisko attiecību pastāvēšanas ilgumu, noteikto darba laiku un darba samaksu, tad uzskatāms, ka darbinieks jau nodarbināts trīs mēnešus un viņam ir noteikts normālais darba laiks un minimālā mēneša darba alga.

Tādējādi, lai aizstāvētu savas tiesības, jums ir svarīgi saglabāt jebkuru pierādījumu, ka faktiski nolīgtais darbs ir darīts. Jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā, ziņojot par nelegālo nodarbinātību, un tiesā, lai pierādītu darba tiesisko attiecību esamību un piedzītu neizmaksāto darba samaksu.

Par nelegālo nodarbinātību vēršoties ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā, iesniegumā jums ir jānorāda:

  • darba devēja nosaukums un uzņēmuma reģistrācijas numurs,
  • jūsu nodarbināšanas vietas adrese un laiks, kurā veicāt darbu.

Tāpat jāpievieno cita svarīga informācija, kas var apliecināt jūsu nodarbināšanas faktu attiecīgajā uzņēmumā, piemēram, darbinieku vārdus un uzvārdus, ar kuriem veicāt darbu un kuri var apliecināt jūsu nodarbināšanas faktu, varbūt esat parakstījis kādus dokumentus, proti, iesniedzot jebkurus pierādījumus, kas var apliecināt jūsu nodarbināšanas faktu šajā uzņēmumā.

Būtiski, ka iesniegumam jābūt parakstītam ar pašrocīgu parakstu vai ar drošu elektronisko parakstu.

Valsts darba inspekcijas kontaktinformācija ir pieejama šeit.

Vairāk par darba līgumu lasiet LV portāla skaidrojumā “Kas jāņem vērā noslēdzot darba līgumu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas