E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31406
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Plānotie remonti mājas uzturēšanai

J
jautā:
05. janvārī, 2024
Monta

Labdien! Vai man kā dzīvokļa īpašniekam ir tiesības uzzināt informāciju par plānotajiem remontiem? Par kādu summu mājas apsaimniekotājs ir tiesīgs remontus nesaskaņot ar iedzīvotājiem? Nopirku dzīvokli, kuru apsaimnieko īpašnieku biedrība, māja pati par sevi, mēs tikai saņemam atskaites, kur nauda tiek izlietota, bet netiekam informēti par plānotajiem izdevumiem.

A
atbild:
08. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tai skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Arī Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā, segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā u. c.

Ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītie lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Dzīvokļa īpašuma likuma 18. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, – aptaujas veidā (turpmāk – aptaujas veidā) (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Remontu veic, lai nodrošinātu dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un inženiertīklu turpmāku ekspluatāciju. Remonts var būt:

Ja vizuālajā apskatē ir konstatēti dzīvojamās mājas vai tajā esošo iekārtu un inženiertīklu bojājumi, pārvaldītājs:

  • lemj par ārpuskārtas remonta veikšanu, ja ir konstatēts kāds no noteikumu Nr. 907 17. punktā minētajiem bojājumiem;
  • lemj par darba uzdevuma izveidi tehniskajai apsekošanai, plānotā remonta veikšanu un pārvaldīšanas darba plāna papildināšanu vai dzīvojamās mājas renovāciju vai rekonstrukciju, ja dzīvojamās mājas pārvaldītājs ir dzīvojamās mājas īpašnieks vai pārvaldnieks, kurš ir pilnvarots pieņemt šādu lēmumu;
  • sagatavo priekšlikumus dzīvojamās mājas īpašniekam (dzīvokļu īpašnieku kopībai) lēmuma pieņemšanai par darba uzdevuma izveidi tehniskajai apsekošanai, nepieciešamā remonta veikšanu un pārvaldīšanas darba plāna papildināšanu vai dzīvojamās mājas renovāciju vai rekonstrukciju, ja dzīvojamo māju pārvalda pārvaldnieks, kurš nav pilnvarots pieņemt šādu lēmumu.

Tātad mājas uzkrājuma izlietojums, mājas renovācijas virzība, plānotie remonti utt. ir dzīvokļu īpašnieku kompetences jautājums. Mājas pārvaldnieks var lemt par remonta veikšanu, ja ir pilnvarots pieņemt šādus lēmumus.

Vairāk par mājas uzturēšanu varat lasīt LV portāla publikācijā “Dzīvojamo namu uzturēšana. Kādi pienākumi īpašniekiem, kādi – pārvaldniekam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas