E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31182
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Tiesa var lemt par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu

J
jautā:
08. decembrī, 2023
Santa

Labdien! Ļoti lūdzu padomu, ko man darīt šādā situācijā! Vīrs, ar kuru faktiski šķīrāmies 2023. gadā maijā, bet vēl neesam oficiāli šķīrušies, mani šantažē, lai piespiestu atteikties no uzturlīdzekļiem par dēlu (pieci gadi) un meitu (deviņi gadi) un lai es piekristu tam, ka dēls paliek dzīvot pie viņa. Pēc vīra domām, ja viens bērns būs viņa aprūpē un otrs – manā –, mēs varēsim šķirties bez uzturlīdzekļiem (t. i., ar vienādu uzturlīdzekļu summu 210 eiro viens otram). Ja es nepiekritīšu vīra nosacījumiem, viņš neparakstīs līgumu par mantas šķirtību, bez kura banka man nevarēs piešķirt hipotekāro kredītu dzīvokļa iegādei. Viņš zina, ka es jau iepriekš samaksāju dzīvokļa īpašniecei 10 tūkst. eiro kā rokas naudu (naudu dāvināja mans tētis). Ja es nevarēšu turpināt darījumu, zaudēšu šo summu. Man ir nepieciešams dzīvoklis, jo pēc faktiskās šķiršanās ar vīru dzīvoju ar bērniem mana tēva mājā. Bet es nevaru atteikties no uzturlīdzekļiem un atstāt dēlu dzīvot pie vīra, kaut arī dēls tēvu mīl un bieži pie viņa paliek. Es ļoti mīlu abus savus bērnus, arī bērni ir emocionāli saistīti ar mani un viens ar otru. Turklāt vīrs, lai gan mīl dēlu, var būt emocionāli agresīvs (viņš ir bijis emocionāli vardarbīgs pret mani). Arī bez finansiālās palīdzības no vīra es nevarēšu pilnībā segt visus bērniem nepieciešamos izdevumus. Pārskaitīt uzturlīdzekļus bērnu uzturēšanai vīrs atteicās pusotru mēnesi pēc šķiršanās. Sākot ar 2023. gada 13. jūliju, viņš man maksā tikai 20 eiro par katru nakti, kuru dēls (tikai dēls) paliek pie manis naktī (ja dēls ir bijis pie manis visu dienu, bet nav palicis naktī, tad vīrs neko nepārskaita). Viņš apmaksā dēla privāto bērnudārzu un džudo nodarbības (kopumā aptuveni 300 eiro mēnesī). Par meitu, kurai kopš bērnības ir diagnosticētas neiroloģiskas problēmas un kura jau ceturto gadu mācās maksas skolā ar individuālu pieeju un psihologa atbalstu, vīrs naudu nepārskaita. Es apmaksāju meitas skolu un vingrošanas nodarbības (kopumā aptuveni 900 eiro mēnesī). Mana alga pēc nodokļu nomaksas ir 1500 eiro, vīra alga – 2500 eiro. Paldies!

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Ja vecāki nevar vienoties par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, ar šādu prasību var vērsties tiesā, jo Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Ja vecāki par ikmēneša uzturlīdzekļu summu nevar vienoties, strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

2023. gadā valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs, ņemot vērā bērna vecumu, ir šāds:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 155 eiro mēnesī;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 186 eiro mēnesī.

Nodrošināt bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru ir absolūts pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Ja uzturlīdzekļi tiek prasīti lielākā apmērā par minimālo, kā tas ir norādītajā gadījumā, un ja vecāki nevar savstarpēji vienoties, un ja strīds par uzturlīdzekļiem tiek izšķirts tiesā, vecākam, kura ikdienas aprūpē bērns atrodas, nepieciešamība tos saņemt lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo apmēru, ir jāpamato un jāpierāda.

Civilprocesa likuma 93. panta pirmā daļa nosaka pienākumu katrai pusei pierādīt tos faktus, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība, savukārt atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā.

Tātad personai aprakstītajā gadījumā ir tiesības celt prasību tiesā, un tiesa, izvērtējot gan bērna vajadzības, gan abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt, pieņems lēmumu par maksājamo uzturlīdzekļu apmēru.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas