E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33147
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Pierādījumus iesniedz, ņemot vērā sacīkstes principu

J
jautā:
01. jūlijā, 2024
Inga

Bijušais vīrs iesniedza prasību tiesā par morālā kaitējuma piedzīšanu. Kā pierādījumu iesniedza ģimenes psihologa atzinumu par depresijas esamību. Pirms gada es biju tiesā iesniegusi pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kas pilnībā tika apmierināta. Šķiršanās tiesas sēdē pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļi tika pagarināti uz gadu. Vai varu lūgt tiesu norīkot neatkarīgu ārstniecības personu, speciālistu medicīniskā atzinuma sagatavošanai? Apšaubu psihologa atzinumu. Vai arī varu lūgt, lai tiesa pieprasa no medicīnas iestādēm dokumentāciju kā pierādījumu tam, ka bijušais vīrs ir atkarīgs no alkohola un citām vielām?  

A
atbild:
08. jūlijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Civilprocesa likumā ir nostiprināts sacīkstes princips, kurš paredz, ka katra puse (prasītājs, atbildētājs), kas tiesā aizstāv savu pozīciju, pati pierāda savas prasības vai iebildumu pamatotību ar likumā noteiktajiem pierādīšanas līdzekļiem. Tiesneša pienākums ir iepazīties ar visiem lietā iesniegtajiem pierādījumiem un juridiski tos novērtēt, tāpēc katras puses uzdevums ir pārliecināt tiesnesi par savas pozīcijas pareizību, iesniedzot pierādījumus par lietā svarīgiem apstākļiem.  

Atbilstoši Civilprocesa likuma 93. pantam katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība. 

Pierādījumus iesniedz puses un citi lietas dalībnieki. Ja pusēm vai citiem lietas dalībniekiem nav iespējams iesniegt pierādījumus, pēc viņu motivēta lūguma tos izprasa tiesa. 

Pierādījumus iesniedz tiesā ne vēlāk kā 14 dienas pirms tiesas sēdes, ja tiesnesis nav noteicis citu termiņu pierādījumu iesniegšanai.  

Lietas iztiesāšanas laikā pierādījumus var iesniegt pēc puses vai citu lietas dalībnieku motivēta lūguma, ja tas nekavē lietas iztiesāšanu vai tiesa savlaicīgas pierādījumu neiesniegšanas iemeslus atzinusi par attaisnojošiem, vai pierādījumi ir par faktiem, kuri kļuvuši zināmi lietas iztiesāšanas laikā.  

Tiesa pieņem tikai tos pierādījumus, kuriem ir nozīme lietā.  

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 97. pantu tiesa novērtē pierādījumus pēc savas iekšējās pārliecības, kas pamatota uz tiesas sēdē vispusīgi, pilnīgi un objektīvi pārbaudītiem pierādījumiem, ievērojot tiesisko apziņu, kas balstīta uz loģikas likumiem, zinātnes atziņām un dzīvē gūtiem novērojumiem. 

Nekādiem pierādījumiem nav iepriekš noteikta spēka, kas saistītu tiesu. 

Tiesai spriedumā jānorāda, kādēļ tā vienam pierādījumam devusi priekšroku salīdzinājumā ar citu pierādījumu un atzinusi vienus faktus par pierādītiem, bet citus  par nepierādītiem.  

Ja pirmās instances tiesa ir pieņēmusi spriedumu, tad tā pārsūdzības gadījumā apelācijas instances tiesā jaunus pierādījumus var iesniegt, tikai objektīvi pamatojot, kāpēc tie nav iesniegti pirmās instances tiesai. 

To, kādus pierādījumus un kādus iebildumus savu interešu nodrošināšanai celt tiesas priekšā, izlemj pats prāvnieks. Līdz ar to, ja uzskatāt, ka konkrētie pierādījumi varētu ietekmēt lietas gaitu un pozitīvu iznākumu, un jums kā lietas dalībniekam nav iespējams iesniegt konkrētos pierādījumus, tad varat lūgt tos izprasīt tiesai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas