E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31175
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba samaksas piedziņas prasījumi tiesā tiek skatīti prioritārā kārtībā

J
jautā:
08. decembrī, 2023
Tamāra

Es rūpīgi izlasīju vienošanās līgumu (atbrīvošana no darba pēc Darba likuma 114. panta). Līgumā ir ierakstīts: “Puses vienojas, ka darba devējs apņemas izmaksāt darbiniekam visas naudas summas, kas viņam pienākas no darba devēja sakarā ar darba attiecību izbeigšanu (t. sk. neizmaksātā alga un kompensācijas nauda par neizmantoto atvaļinājumu: apmaksai 50 darba dienas), un vienreizējas izmaksas samaksu 3 (trīs) mēnešu pamatalgas apmērā.” Man vēl ir izziņa, kurā ir uzrakstīta summa, kas man pienākas. Es darba devējam zvanīju un jautāju, kad man pārskaitīs naudu. Viņš atbildēja: “Kontā nav līdzekļu. Gaidiet.” Es gaidu jau trešo mēnesi. Varbūt vajag rakstiski atgādināt, nosūtīt ierakstītu vēstuli? Ko jūs man ieteiktu darīt šajā situācijā?

A
atbild:
14. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja vienošanās līgums paredz noteikta apmēra saistību izpildi un tās netiek pildītas, tad pusei, pret kuru saistības netiek pildītas, ir tiesības vērsties tiesā.

Konkrētajā situācijā pirms vēršanās tiesā būtu ieteicams darba devējam nosūtīt rakstveida aicinājumu (e-dokumenta formātā, parakstītu ar e-parakstu, vai ierakstītu vēstuli uz juridisko adresi) izpildīt vienošanās līguma saistības jūsu noteiktajā termiņā un brīdināt par potenciālu tiesvedību. Ja darba devējs arī šo brīdinājumu ignorēs, tad jums ir jāvēršas ar prasību tiesā par darba samaksas un ar to saistīto maksājumu piedziņu. Atbilstoši Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 1. punktam darbinieks ir atbrīvots no tiesvedības izdevumu samaksas un šādi prasījumi tiek skatīti prioritārā kārtībā.

Darbinieks, kam nav izmaksāta darba samaksa, var arī rosināt darba devēja maksātnespēju. Vairāk informācijas par darba samaksas piedziņu skatiet skaidrojumos “Kā atgūt darba devēja neizmaksāto darba samaksu”, kā arī “Tuvplānā civilprocess – darba samaksas piedziņa tiesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas