SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
13. septembrī, 2021
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Maksātnespēja
8
8

Kā atgūt darba devēja neizmaksāto darba samaksu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairākkārt neizmaksāta darba alga, atvaļinājuma nauda, dīkstāves pabalsts, atlaišanas pabalsts, slimības nauda vai cita atlīdzība – šie nebūt nav teorētiski pieņēmumi, bet gan reālas situācijas, kurās dažādu, no darbinieka neatkarīgu, iemeslu dēļ ir nācies nokļūt.

Pasīvi gaidīt darba devēja saistību izpildi vai samierināties ar finansiālajiem zaudējumiem nav efektīvākie risinājumi šādā situācijā. Darbinieks var vērsties Valsts darba inspekcijā, var iesniegt prasību par darba samaksas piedziņu tiesā un piedzīt neizmaksāto darba samaksu ar tiesu izpildītāja starpniecību, kā arī pats kļūt par darba devēja maksātnespējas procesa ierosinātāju.

Darbinieku izglītošanai Maksātnespējas kontroles dienests (MKD) ir sagatavojis vizuālu materiālu – infografiku un video skaidrojumu – tiesiski pareizai darba devēja parādu atgūšanai. „Tajā ir ietverta informācija un iespējamā rīcības plāna izklāsts darbiniekiem, kuri vairāk nekā divus mēnešus ir palikuši bez darba samaksas,” norāda infografikas un videomateriāla veidotāji Maksātnespējas kontroles dienestā.

Video skaidrojums “Darbiniekam neizmaksāto naudas līdzekļu atgūšana”

Līdzās norādēm, kā rīkoties, lai noskaidrotu, vai darba devējam jau nav pasludināts maksātnespējas process, ir sniegta arī informācija, kā darbinieks, kuram darba devējs palicis parādā, var realizēt savas tiesības – iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu par savu darba devēju tiesā. Darba devēja maksātnespējas procesa pazīme – divu mēnešu laikā (no izmaksai noteiktās dienas) darbiniekam pilnībā nav izmaksāta darba samaksa, kaitējuma atlīdzība arodslimības vai darbā notikuša nelaimes gadījuma dēļ vai arī nav veiktas sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Savukārt, ja maksātnespējas process darba devējam jau ir pasludināts un to apliecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā, tad darbiniekam ir tiesības kļūt par kreditoru, Elektroniskās maksātnespējas uzskaites sistēmā (EMUS) e-pakalpojuma veidā iesniedzot savu pieteikumu maksātnespējas procesa administratoram.

Ja darba devējam tiek pasludināta maksātnespēja, darbiniekam ir tiesības pretendēt uz darba samaksas izmaksu no Darbinieku prasījumu un garantiju fonda (DPGF). Maksātnespējīgā darba devēja darbinieku prasījumu apmierināšanas kārtību no DPGF līdzekļiem regulē Maksātnespējas likums, likums “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” un MK noteikumi Nr. 995 “Maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanas un administratora atlīdzības izmaksas kārtība”.

Saskaņā ar likuma “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 3. pantu no Darbinieku prasījumu un garantiju fonda naudas līdzekļus darbinieka prasījumu apmierināšanai ir tiesīgs saņemt tikai tas darbinieks, kura darba devējam ir pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process.

Lai saņemtu naudas līdzekļus no DPGF, ir jāaizpilda īpaša veidlapa.

Maksātnespējas kontroles dienests aicina darbiniekus atcerēties, ka nepārņem darba devēja parādus darbiniekiem un darba devēja aprēķinātās summas ne vienmēr tiek segtas pilnā apmērā, jo darbinieku prasījumi no Darbinieku prasījumu un garantiju fonda līdzekļiem tiek segti ierobežotā apmērā un par noteiktu laika periodu (saskaņā ar likuma „Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 4. un 5. pantu).

Maksātnespējas kontroles dienests

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI