E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31169
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Lai saņemtu papildatvaļinājumu par bērnu, nav jāsniedz apliecinājumi, ko neparedz likums

J
jautā:
07. decembrī, 2023
Vita

Šīgada martā nomainīju darbu, un tagad vēlos paņemt papildatvaļinājumu par bērnu (saskaņā ar Darba likuma 151. pantu), bet darba devējs prasa man apliecināt, ka neesmu to izmantojusi iepriekšējā darbavietā. Vai tas ir likumiski?

A
atbild:
14. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 151. pants noteic, ka darbiniekam, kam ir bērni, ir tiesības saņemt papildatvaļinājumu, iesniedzot darba devējam iesniegumu un uzrādot apliecinājumu (bērna dzimšanas apliecību, ierakstu pasē), kas ļauj pārliecināties par bērna vecumu:

1) darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, pienākas trīs papildu darba dienas;

2) darbiniekiem, kuru darbs saistīts ar īpašu risku, – ne mazāk kā trīs darba dienas;

3) darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu.

Likums neuzliek pienākumu darbiniekam iesniegt darba devējam kādus citus dokumentus (apliecinājumus). Savukārt darba devējam nav tiesību prasīt papildu dokumentus, ja normatīvie akti to neparedz.

Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu darba devējs piešķir un darbinieks izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Tas nozīmē, ka darba devējam papildatvaļinājums likumā noteiktajā kārtībā ir jāpiešķir, ja darbinieks ir izpildījis Darba likuma 151. pantā noteikto – iesniedzis iesniegumu un uzrādījis apliecinājumu par bērnu vecumu un piederību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas