E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31090
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Servitūtu ņem vērā zemes kadastrālās vērtības aprēķinā

J
jautā:
01. decembrī, 2023
AIJA

Dalītajā īpašumā uz piesaistītā zemesgabala (veikta precīza uzmērīšana) atrodas divi īpašumi ar adresēm. Zemesgabalā ir ceļa servitūts uz blakus ēku. Mūsu piesaistītajam zemesgabalam par visu šo noteikta kadastrālā vērtība. Vai mūsu mājai jāmaksā gan par ceļa servitūtu, gan par zemi? Vai otrai adresei, kas atrodas šeit, nekas nav jāmaksā, un vai servitūta ceļa izmantotājam arī nekas nav jāmaksā?

A
atbild:
11. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 18. februāra noteikumu Nr. 103 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi” 3.3. apakšpunktu, nosakot kadastra objekta (zeme un būves) kadastrālo vērtību, ņem vērā apgrūtinājumus, kas norādīti noteikumu 3. pielikumā, tostarp noteikto ceļa servitūta teritoriju (3. pielikuma 1.46. apakšpunktu).

Tātad, ja servitūts ir nodibināts likumā noteiktajā kārtībā un ierakstīts zemesgrāmatā, tad tas jāņem vērā zemes kadastrālās vērtības aprēķinā, kam savukārt ir ietekme uz nekustamā īpašuma nodokļa apmēru. 

Atbilstoši Civillikumā noteiktajam regulējumam atlīdzība par servitūta izlietošanu nav nosakāma, ja puses nav vienojušās citādi.

Saskaņā ar Satversmes tiesas 2009. gada 13. februāra spriedumu lietā Nr. 2008-34-01 no Civillikuma noteikumiem par servitūtiem izriet vispārīgs princips, ka servitūta izlietotājam nav pienākuma maksāt atlīdzību kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekam. Tādi likuma noteikumi, ka kalpojošās lietas īpašniekam tomēr pienākas atlīdzība par servitūta izlietošanu, ir tiesiski iespējami, taču nav raksturīgi servitūta būtībai un jēgai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas