E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31069
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai var uzdot apsaimniekotājam veikt maksājamās daļas pārrēķinu

J
jautā:
23. novembrī, 2023
Sandra

Labdien! Lūgums izskaidrot manas tiesības atgūt pārmaksāto summu par ūdens patēriņu! Ūdens skaitītāju rādījumi tika nodoti regulāri ar mazu uzviju, lai nerastos parāds, ja aizmirstas vai nepaspēju nodot rādītājus. Pienāca skaitītāju maiņas datums, kas tika ievērots, un tie tika nomainīti savlaicīgi. Rezultātā izveidojās pārmaksa – 4 m3 par karsto ūdeni, 17 m3 par auksto ūdeni, ko savukārt uzrāda pēdējie veco skaitītāju rādījumi, kas ir fiksēti aktos. Nododot informāciju apsaimniekotājam, man atteica pārrēķinu, pamatojoties uz atrunu, ka tā ir mana vaina, ka maksāju vairāk. Nauda nekontrolēti nonāk apsaimniekotāja kabatā. Vai ir LR likums, kas aizstāv manas tiesības? Vai apsaimniekotājam būtu jāatmaksā vai jāveic pārrēķins nākamā mēneša rēķinā? Paldies!

A
atbild:
04. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Vispirms norādāms, ka strīdi, kas izriet no dzīvojamo ēku pārvaldīšanas un apsaimniekošanas jautājumiem nav pakļauti kādai speciālai izskatīšanas kārtībai, piemēram, Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. Tāpēc faktiski vienīgais veids, kā risināt situāciju, ir tieši ar konkrēto apsaimniekotāju vai tiesā.

Kārtība, kādā nosaka un aprēķina maksu par piegādāto ūdeni dzīvojamās mājās, ir ietverta Ministru kabineta 2015. gada 15. septembra noteikumos Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”.

Precīzu atbildi uzdotajam jautājumam nav iespējams sniegt bez iepazīšanās ar pārvaldīšanas/apsaimniekošanas līgumu konkrētajā situācijā, jo dzīvojamās mājas īpašniekiem ar apsaimniekotāju ir iespējams attiecīgajā līgumā vienoties par iepriekš izrakstītu rēķinu pārskatīšanas kārtību un rīcību ar skaitītāju rādījumiem.

Noteikumu 8. punktā vispārīgi noteikts, ka, izmantojot ūdens patēriņa skaitītājus, maksājamo daļu par piegādāto ūdeni nosaka atbilstoši dzīvoklī uzstādītā ūdens patēriņa skaitītāja rādījumam.

Ievērojot minēto, likumdevējs paredzējis, ka noteicošais maksājamās daļas aprēķinā ir tieši skaitītāja rādījums.

No uzdotā jautājuma izriet, ka strīdus situācijā aprēķins ir balstīts uz dzīvokļa īpašnieka sniegtajām neprecīzajām ziņām par faktiskajiem skaitītāju rādījumiem. Šajā gadījumā nav nozīmes, vai ziņas par skaitītāja rādījumiem sniegtas apzināti nepareizas vai kļūdas dēļ, jo noteikumu 8. punkts skaidri paredz, ka aprēķinu veic atbilstoši skaitītāja rādījumam, nevis uz kādu citu ziņu pamata.

Kārtību, kā dzīvokļu īpašnieki dara zināmus savos dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumus, parasti nosaka apsaimniekošanas/pārvaldīšanas līgumā. Tāpēc jautājumā aprakstītā situācija jāvērtē atbilstoši attiecīgajam apsaimniekošanas/pārvaldīšanas līgumam.

Nepieciešamības gadījumā pārvaldniekam/apsaimniekotājam (vai citai personai, kura atbildīga par maksājamās daļas aprēķinu) ir tiesības pārbaudīt dzīvokļos uzstādītos skaitītājus.

Jebkurā gadījumā atbilstoši noteikumu 8. punktam, ja maksājamā daļa par piegādāto ūdeni nav noteikta atbilstoši skaitītāju rādījumiem, tad šāds aprēķins ir prettiesisks.

Noteikumu 133. punktā paredzēts, ka dzīvojamās mājas īpašnieks var lūgt maksājamās daļas pārrēķinu un pārrēķinu var veikt, sagatavojot turpmākos rēķinus par pakalpojumu apmaksu un attiecīgi samazinot vai paaugstinot turpmākos maksājumus. Lai gan konkrētajā punktā likumdevējs paredzējis pārrēķina veikšanu citos apstākļos, nekā ir norādīts jautājumā, noteikumu 133. punkts varētu tikt plaši interpretēts, proti, pārrēķins veicams arī gadījumos, lai panāktu maksājamās daļas noteikšanu atbilstoši noteikumu 8. punkta prasībām.

Papildus norādāms, ka dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā atsevišķu dzīvokļu īpašnieki vai lietotāji nav patstāvīgi tiesību subjekti visas mājas pārvaldīšanas jautājumos, bet iekļaujas tiesību subjektā – dzīvokļu īpašnieku kopumā. Tāpēc, lai pamatoti pieprasītu (ārpus tiesas vai tiesā) apsaimniekotājam/pārvaldniekam veikt kādu rīcību, kas izriet no attiecīgā apsaimniekošanas/pārvaldīšanas līguma, šādam pieprasījumam jābūt no dzīvokļu īpašnieku kopības puses (vai to pilnvarotas personas).

Līdz ar to jautājuma uzdevējam, lai rastu risinājumu, vispirms būtu ieteicams par esošo situāciju informēt dzīvokļu īpašnieku kopību vai personas, kuras pilnvarotas pārstāvēt kopības intereses konkrētā apsaimniekošanas/pārvaldīšanas līguma ietvaros ar apsaimniekotāju, lai kopības vārdā uzdotu apsaimniekotājam veikt maksājamās daļas pārrēķinu atbilstoši konkrētā dzīvoklī uzstādītajiem skaitītāju rādījumiem, nevis citām ziņām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas