E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30999
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Vai var iepazīties ar balsojuma rezultātiem

J
jautā:
16. novembrī, 2023
Juris

Labdien! Daudzdzīvokļu namā tika veikts balsojums. Pārvaldnieks paziņoja par rezultātiem, proti, 60% dzīvokļu nobalsojuši “par”. No man zināmās informācijas apmēram 60% dzīvokļu dzīvo īrnieki bez balsstiesībām (īpašnieks nav devis atļauju balsot). Vai ir iespējams vērsties pie pārvaldnieka un noskaidrot, vai balsojumā piedalījās tikai īpašnieki, vai arī anketu aizpildījuši īrnieki (kuru balsis nevarētu ņemt vērā)?

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 18. pants nosaka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību. Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, – aptaujas veidā (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Likuma 20. pants nosaka: ja lēmums tiek pieņemts aptaujas veidā, dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks katram dzīvokļa īpašniekam nosūta rakstveida lēmuma par izlemjamo jautājumu projektu un dokumentus, kas saistīti ar lēmuma pieņemšanu, kā arī norāda termiņu, kādā dzīvokļa īpašnieks var rakstveidā balsot “par” vai “pret” attiecīgā lēmuma pieņemšanu. Termiņš nedrīkst būt īsāks par 14 dienām un garāks par 180 dienām pēc lēmuma projekta nosūtīšanas. Ja dzīvokļa īpašnieks noteiktajā termiņā nav sniedzis rakstveida atbildi, uzskatāms, ka viņš balsojis “pret” lēmuma pieņemšanu.

Par balsošanas rezultātiem aptaujas organizators sagatavo balsošanas protokolu un piecu darbdienu laikā nosūta to visiem dzīvokļu īpašniekiem. Balsošanas protokolā norāda:

  • lēmuma projekta nosūtīšanas dienu un dzīvokļu īpašnieku balsošanai noteikto termiņu;
  • pieņemto lēmumu un ar to saistītās balsošanas rezultātus;
  • pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma – atšķirīgo viedokļu saturu;
  • citas būtiskas ziņas par balsojumu.

Ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem to pieprasa, dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks uzrāda pārējo dzīvokļu īpašnieku balsojuma rezultātus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas