E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30775
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Nolīgtie darba samaksas noteikumi ir saistoši izpildei

J
jautā:
20. oktobrī, 2023
Kristīne

Vai darba devējs var neņemt vērā noslēgtajā darba līgumā atrunāto, piemēram, darba līgumā minēts, ka samaksa par stundas darbu ir 3,90 eiro/stundā plus 1% no kopējā mēneša ietirgojuma, bet faktiski tas netiek ņemts vērā un procents tiek samaksāts tikai par dienām, kad kopējais ietirgojums ir, piemēram, 500 eiro.

A
atbild:
24. oktobrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma regulējums noteic, ka darba devējs un darbinieks savstarpējās darba tiesiskās attiecības dibina ar rakstveidā abpusēji parakstītu darba līgumu, kurā tiek ietverta Darba likuma 40. panta otrajā daļā noteiktā informācija, t. sk. nolīgtās darba samaksas apmērs un izmaksas laiks. Likums pieļauj darba līgumā ziņas par darba samaksas apmēru arī aizstāt ar norādi uz attiecīgajiem noteikumiem, kas ietverti normatīvajos aktos vai darba koplīgumā, vai norādi uz darba kārtības noteikumiem. Šādā gadījumā darba devējam jānodrošina, ka minētā informācija uzņēmuma darbiniekiem ir pieejama bez maksas, tā ir saprotama un pilnīga, viegli pieejama, arī izmantojot elektroniskos līdzekļus, tai skaitā tiešsaistes portālus vai informācijas sistēmas.

Darba devēja pienākums ir uzskaitīt darbinieka darba stundas un atbilstoši nostrādātajam laikam maksāt darbiniekam darba līgumā nolīgto vai citos iekšējos normatīvajos aktos noteikto darba samaksu. 

Valsts darba inspekcija ir norādījusi: ja darba devējs nepilda savu līgumā nolīgto pienākumu, jums atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Sūdzībā jāietver prasījums darba līguma rakstveida formu izteikt atbilstoši Darba likuma 40. panta noteikumiem. Sūdzība darba devējam jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas.

Turklāt jūs savu aizskarto tiesību aizsardzības nolūkā varat ar iesniegumu vērsties Valsts darba inspekcijā, lai tā veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas