E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31853
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Vai kondicioniera uzstādīšana jāsaskaņo ar pārējiem dzīvokļu īpašniekiem

J
jautā:
17. februārī, 2024
Ligita

Labdien! Jautājums par kondicionieru izvietošanu ir apspriests daudz, un vairākkārtīgi arī ir norādīts uz to, ka ir nepieciešams pārējo ēkas īpašnieku saskaņojums. Bet saistībā ar kondicioniera uzstādīšanu pašvaldības pārstāvis man rakstiski ir norādījis: “Neviens normatīvais akts neaizliedz šādas ierīces uzstādīšanu vai saskaņojuma nepieciešamību no pārējiem mājas dzīvokļu īpašniekiem. Šādu iekārtu uzstādīšana nekādā veidā neietekmē kopīpašumā esošās būvkonstrukcijas vai ēkas iekšējās inženierkomunikācijas.” Attiecīgais kondicionieris ir uzstādīts lodžijā pie nesošās sienas; no ielas skatoties, tas ir labi redzams. Pašvaldības būvvalde par situāciju ir informēta. Kā šādā situācijā labāk rīkoties?

A
atbild:
22. februārī, 2024

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pants noteic, ka kopīpašuma daļā ietilpst dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas (tai skaitā sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis), iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas (tai skaitā nesošās sienas un kolonnas, kā arī atsevišķos īpašumus norobežojošās sienas), starpstāvu pārsegumi (tai skaitā siltuma un skaņas izolācijas slāņi), koplietošanas telpas (tai skaitā bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas), kā arī dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma (tai skaitā atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašuma inženierkomunikācijām).

Uz kopīpašuma daļu attiecināms Civillikuma 1067.–1072. pants. Civillikuma 1068. panta pirmās daļas noteikumi piemērojami, ciktāl šajā likumā nav noteikts citādi.

Civillikuma 1068. pants noteic, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Papildus vēršam uzmanību, ka ēkas fasādes un tās izmaiņas (tai skaitā vizuālās) ir pakļautas būvniecības reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. Kā tas, piemēram, ir norādīts Rīgas domes tīmekļvietnes sadaļā “Iekārtu izvietošana uz ēkas fasādes/jumta”: ja iekārtas uzstādīšanai nav plānots veikt būvdarbus, piemēram, ēkas nesošo konstrukciju pastiprināšanai vai inženiertīkla pievada izbūvei, tad spēkā ir vienkāršota kārtība un nav nepieciešams izstrādāt būvniecības dokumentāciju. Pilsētas attīstības departamentā ir jāiesniedz iesniegums, kam pievienots iekārtas izvietojuma risinājums. Šāds iesniegums nav vajadzīgs iekārtu izvietošanai ārpus Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas, ja tās izvieto iekšpagalma fasādē/jumtā, kas nav vērsts pret publisku ārtelpu, kā arī, piemēram, saules paneļus izvieto uz zemes.

Tādējādi, lai nerastos normatīvo aktu neievērošanas riski, aicinām iekārtas uzstādīšanu uz kopīpašumā esošajām sienām saskaņot dzīvokļu īpašnieku starpā (saņemt attiecīgu atļauju) un vērsties ar iesniegumu savas pašvaldības būvvaldē, norādot uzstādāmās iekārtas izvietošanas vizuālo risinājumu, tehniskās nostiprināšanas nianses, pievadu, izvadu un barošanas pieslēgšanas veidu un citus jautājumus, kas skar vai var skart ēkas vizuālo izskatu un drošu minētās iekārtas ekspluatāciju. 

Ja būvvalde ir saskaņojusi kondicioniera uzstādīšanu, tad atliek tikai noskaidrot, vai šis jautājums ir izskatīts dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē un ir saņemta kopības piekrišana.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas