E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30741
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Darbnespējas lapa un darbs vienā no divām darbavietām

J
jautā:
17. oktobrī, 2023
Līga Neimane

Strādāju divās darbavietās. Ir darbnespējas lapa. Uz pirmo darbavietu neeju, jo ir darbnespējas lapa, darba pienākumus neveicu. Pienākumus otrā darbavietā turpinu veikt attālināti, kaut arī ir darbnespējas lapa. Darba devējam pirmajā darbavietā ir iebildumi, ka pildu darba pienākumus otrā darbavietā. Vai man ir tiesības darbnespējas lapas laikā pildīt pienākumus vienā darbavietā, bet tos nepildīt otrā darbavietā?

A
atbild:
23. oktobrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darbiniekam saslimšanas gadījumā ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu, tā ir reģistrēta VID EDS sistēmā un to redz visas darbavietas, kurās darbiniekam ir darba attiecības, un tā ir viņiem saistoša izpildei.

Lai gan aprakstā nav sniegts detalizēts abās darbavietās ieņemamo amatu un darba pienākumu uzskaitījums, tomēr situācija, kad darbnespēja ir attiecināma uz vienu no darbavietām un tajā noteiktajiem darba pienākumiem, bet nav attiecināma uz citu darbavietu un tajā noteiktajiem darba pienākumiem, objektīvi ir iespējama. Piemēram, darbinieks, kurš veic grafiskā datordizainera pienākumus vienā darbavietā un objekta apsardzes darbinieka pienākumus otrā darbavietā, un darbnespēja viņam ir saistīta ar kājas lūzumu.

Darba devējam nav tiesību izteikt darbiniekam ierobežojumu attiecībā uz cita darba veikšanu citā darbavietā, ja tas nav darba līgumā liedzis darbiniekam tiesības uz blakus darbu.

Ja darba devējam ir šaubas par izsniegtās darbnespējas lapas pamatotību, tam ir tiesības vērsties ar iesniegumu Veselības inspekcijā situācijas izvērtēšanai.

Papildus norādāms, ka situācijā, ja ārsts izsniegs darbnespējas lapu B un jūs turpināsiet veikt darba pienākumus vienā no darbavietām, VSAA jums neizmaksās slimības pabalstu, pamatojoties uz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. pantu. Tas noteic, ka slimības pabalstu piešķir, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Savukārt likuma 18. pants nosaka gadījumus, kad slimības pabalstu nepiešķir, proti, ja persona darbnespējas laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais. Tātad, ja strādājat divās darbavietās un darbnespējas laikā pie kāda no darba devējiem turpināt strādāt, VSAA slimības pabalstu par šo periodu nepiešķirs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas