E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24421
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
16
1
16

Vai modafinilu var iegādāties internetā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2021
Roberts

Labdien! Vai modafinilu ir legāli atļauts iegādāties no citām valstīm internetā un pasūtīt uz Latviju? Cik saprotu, tam nav nekādu narkotisku īpašību un to lieto kognitīvo spēju uzlabošanai.

A
atbild:
18. oktobrī, 2021

Lai arī zāļu aktīvā viela modafinils nav iekļauta Latvijā aizliegto vielu sarakstā,  šobrīd Latvijas Zāļu reģistrā nav pieejams neviens medikaments, kurš šo vielu saturētu.

Ja zāles ar šādu vielu pacientam ir nepieciešamas, ārsti, uzņemoties profesionālo atbildību, pacientiem tās var izrakstīt. Pacients, uzrādot aptiekā ārsta izrakstītu recepti, zāles ar šo vielu var iegādāties kā Latvijā nereģistrētas zāles, pasūtot tās jebkurā Latvijas aptiekā. Proti, lai to izdarītu, pacientam aptiekā jāuzrāda ārsta izrakstīta recepte, kurā norādīts ārsta pamatojums, kāpēc pacientam tās nepieciešamas, un ID karte vai pase. Pirms zāļu pasūtīšanas iesakām jau iepriekš noskaidrot paredzamo zāļu piegādes laiku un zāļu cenu. Tāpat pacientam ir tiesības pieprasīt aptiekā norādījumus par konkrēto zāļu lietošanu, uzglabāšanu un iespējamām zāļu blaknēm latviešu valodā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumi Nr. 416 “Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība” fiziskas personas nepieciešamības gadījumā pašas var ievest vai pasūtīt zāles no ārvalstīm pa pastu. Lai fiziska persona tās varētu ievest vai pasūtīt pa pastu, zālēm ir jābūt konkrētā zāļu formā un jāatrodas oriģinālā iepakojumā, uz iepakojuma jābūt norādītai informācijai par ražotāju un ražotājvalsti, kā arī par tām nepieciešams pirkuma čeks vai līdzvērtīgs dokuments. Ja ir nolūks pasūtīt vai no ārvalstīm ievest recepšu zāles, ir jābūt gatavam uzrādīt ārsta izrakstītu recepti.

Tāpat aicinām ņemt vērā: ja zāļu pasūtījums pārsniedz trīs zāļu iepakojuma vienības, tad ir nepieciešams personas rakstisks apliecinājums par to, ka zāles nepieciešamas personiskām vajadzībām un apliecinājums, ka zāles nav narkotiskie analgētiķi, jaunās psihoaktīvās vielas, aktīvās vielas, kā arī anaboliskie steroīdi, testosteroni, augšanas hormoni vai to analogi (ja zāles saņem pa pastu) un ka persona uzņemas atbildību par šo zāļu lietošanu.

Ja pa pastu tiek pasūtītas zāles no trešajām valstīm (piemēram, Krievijas vai ASV), tās tiek izsniegtas tikai pret recepti vai citu ārstniecības iestādes izdotu dokumentu. Pa pastu saņemtās zāles izsniedz tikai pret ārsta izrakstītu recepti, kas jāuzrāda “Latvijas pasta” nodaļā, saņemot sūtījumu. Dokumentiem svešvalodā ir jāpievieno apliecināts tulkojums saskaņā ar kārtību, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā. Svarīgi ņemt vērā, ka ārsta izrakstītu recepti nepieciešams uzrādīt “Latvijas pasta” nodaļā arī tajā gadījumā, ja ārvalstīs pasūtītas bezrecepšu zāles.

Zāles no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm var ievest vai pasūtīt pa pastu 12 mēnešu lietošanai. Savukārt zāles no trešajām valstīm var ievest vai pasūtīt tikai sešu mēnešu lietošanai.

Ja zāles tiek pasūtītas pa pastu no citas valsts, tad uz sūtījuma iepakojuma jābūt norādītai arī aptiekas adresei, licences numuram, aptiekas tīmekļvietnes adresei, informācijai par aptiekas licences izdevēju.

Papildu informācija pacientiem par nereģistrētu zāļu iegādi Latvijā ir pieejama Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē šeit.

Atgādinām, ka nepamatota zāļu lietošana ir kaitīga veselībai. Tāpēc pirms jebkuru zāļu lietošanas vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas