E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33025
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība

Kaņepes ziedus pārtikā, tostarp augu tējās, izmantot nav atļauts

J
jautā:
19. jūnijā, 2024
Otto

Kur varu vērsties ar jautājumiem par kaņepju ziediem, kas nesatur THC, bet satur CBD un CBG vielas? Pārdevējs norādījis, ka tas ir suvenīrs un nav paredzēts iekšķīgai lietošanai. Piemēram, LIVIN veikalā nopērkamās kaņepju ziedu tējas  suvenīri. Saprotu, ka tie nav ne Veselības inspekcijas, ne Zāļu valsts aģentūras pārziņā, jo satur norādes, ka nav paredzēti iekšķīgai lietošanai, un skaitās suvenīri. 

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Pārtikas un veterinārais dienests
Diāna Birkenfelde, Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja
Zāļu valsts aģentūra
Tanita Tamme-Zvejniece, Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši ANO 1961. gada Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām “kanabiss” ir kanabisa auga galotnītes ar ziediem vai augļiem (neietverot sēklas un lapas, kas neatrodas galotnītēs), no kurām vēl nav ekstrahēti sveķi, neatkarīgi no tā, kā tās apzīmē. Savukārt “kanabiss” ir jebkurš kaņepju ģints augs. Kanabiss saskaņā ar likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikumu iekļauts Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā (aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augus). 

Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma (turpmāk – Aprites likums) 5. pantā ir norādīts, ka aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles.  

Tāpat vēlamies norādīt, ka saskaņā ar Aprites likuma 6. panta pirmo daļu ir aizliegts audzēt tādu psihotropo un narkotisko vielu saturošus augus kā Indijas kaņepe (Cannabis sativa subsp. indica). Izņēmuma gadījumā rūpnieciskām vajadzībām, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Audzējot sējas kaņepes rūpnieciskām vajadzībām, atļauts izmantot tikai Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļauto šķirņu sertificētas vai kaņepju saglabājamās šķirnes oficiāli pārbaudītas sēklas. Sējas kaņepes atļauts audzēt tikai atklātā laukā (tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās  siltumnīcās vai zem plēves). 

Ņemot vērā, ka izklāstam nav pievienota precīza informācija par produkta sastāvu, diemžēl nav iespējams iegūt pilnīgu informāciju, kādas kaņepju pasugas sastāvdaļas izmantotas konkrētā produkta ražošanas procesā. 

Vienlaikus informējam, ka vielas kanabidiols (CBD), kanabigerols (CBG) saskaņā ar likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikumu nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos. Tādējādi vielas kanabidiols (CBD), kanabigerols (CBG), kuras nesatur citas Latvijā kontrolējamo vielu sarakstā iekļautās vielas, nav uzskatāmas par aizliegtām vielām un uz tām neattiecas likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” un Aprites likuma prasības. 

Pārtikas un veterinārais dienests skaidro, ka atbilstoši Eiropas Savienības (ES) Jaunās pārtikas statusa kataloga (EU Novel Food status Catalogue) ierakstam Cannabis sativa L. augu tējās ir atļauts izmantot sējas kaņepes sēklas un lapas (bez ziedošām galotnēm) un tikai tās sējas kaņepju (Cannabis sativa L.) šķirnes, kuras ir reģistrētas ES “Lauksaimniecības augu sugu šķirņu kopējā katalogā”. Kaņepes ziedus pārtikā, tostarp augu tējās, izmantot nav atļauts. 

Kompetentā iestāde pārtikas (t. sk. uztura bagātinātāju) aprites jautājumos ir Pārtikas un veterinārais dienests, savukārt kompetentā iestāde kosmētikas, smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu aprites jautājumos ir Veselības inspekcija.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas