E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32984
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Viela THCJD pakļaujas kontrolei

J
jautā:
14. jūnijā, 2024
Melanholiķis

Sveiki! Vai Latvijā ir legāls THCJD, ko iespējams iegādāties veikalā Vecrīgā? Vai kaņepju zieds (indica sativa), kas tur norādīts, ir legāls?

A
atbild:
20. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls
Zāļu valsts aģentūra
Tanita Tamme-Zvejniece, Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Zāļu valsts aģentūra informē, ka viela THCJD (Tetrahydrocannabioctyl) ir kanabinoīds, kura saskaņā ar likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikumu pakļaujas kontrolei ģenēriskās sistēmas ietvaros grupā “dibenzopirāni”, proti, no kanabinola atvasināti savienojumi (izņemot kanabidiolu), kas modificēti gredzenā A, aizvietoti gredzenā B, to homologi ar dažādu oglekļa atomu skaitu aizvietotajā stāvoklī 3, to cis-, trans- un optiskie izomēri, kā arī to hidroksilgrupas atvasinājumi un halogēnatvasinājumi. 

Viela THCJD (Tetrahydrocannabioctyl) pakļaujas kontrolei kā Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā (aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augus) iekļautā viela. 

Atbilstoši ANO 1961. gada Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām “kanabiss” ir kanabisa auga galotnītes ar ziediem vai augļiem (neietverot sēklas un lapas, kas neatrodas galotnītēs), no kurām vēl nav ekstrahēti sveķi, neatkarīgi no tā, kā tās apzīmē. Savukārt “kanabiss” ir jebkurš kaņepju ģints augs. Kanabiss saskaņā ar likuma 2. pielikumu iekļauts Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā (aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augus). 

Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 5. pants noteic, ka aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles. 

Vienlaikus informējam, ka Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 6. panta pirmā daļa paredz, ka Latvijā aizliegts audzēt Indijas kaņepi (Cannabis sativa subsp. indica), savukārt saskaņā ar otro daļu  rūpnieciskām vajadzībām, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Audzējot sējas kaņepes rūpnieciskām vajadzībām, atļauts izmantot tikai Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļauto šķirņu sertificētās vai kaņepju saglabājamās šķirnes oficiāli pārbaudītās sēklas. Sējas kaņepes atļauts audzēt tikai atklātā laukā (tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās  siltumnīcās vai zem plēves). 

Informācija par konkrētā produkta tirdzniecību norādītajā tīmekļvietnē ir nodota Veselības inspekcijai.

Vairāk varat uzzināt LV portāla publikācijā “Latvijā aizliegts audzēt Indijas kaņepes un miega magones”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas