E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30525
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Darba devēja uzteikums ilgstoši slimojošam darbiniekam

J
jautā:
20. septembrī, 2023
Daina Saulīte

Labdien! Jautājums par darbinieka atlaišanu, pamatojoties uz 101. panta 11. punktu. Fakts jau ir konstatēts: darbinieks triju gadu periodā ir slimojis vairāk nekā 400 dienu, tas ir, vairāk nekā gadu ar pārtraukumiem, bet vai darbinieku pēc šī punkta var atbrīvot tikai tad, ja viņam izsniegta darbnespējas lapa? Vai arī viņam jāatgriežas darbā, lai darba devējs varētu iesniegt uzteikumu?

A
atbild:
27. septembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punkts  dod tiesības darba devējam atbrīvot darbinieku, kurš nepārtraukti slimo ilgāk par sešiem mēnešiem, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai kura darbnespēja ilgst vienu gadu triju gadu periodā, ja atkārtojas ar pārtraukumiem. Šajā laikā neieskaita darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Ja darba devējs vēlas pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar darbinieku, kas nepārtraukti slimo pusgadu un ilgāk, tad darba devējs šajā gadījumā darba līgumu var uzteikt 10 dienas iepriekš. Likums neprasa pienākumu darba devējam iepriekš slimu darbinieku brīdināt, ka tiks izmantotas likumā noteiktās darba devēja uzteikuma tiesības.

Darba devēja uzteikuma paziņošanas kārtību nosaka Darba likuma 1121. pants. Uzteikumu rakstveidā darbiniekam var izsniegt:

  • uz vietas personīgi;
  • piegādājot ar ziņneša, tai skaitā zvērināta tiesu izpildītāja, starpniecību;
  • izmantojot pasta pakalpojumu.

Darba likuma 112. pantā noteikts: ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks atlaišanas pabalsts, tad, uzteicot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktajā gadījumā, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu atbilstoši tā nostrādātajam laikam uzņēmumā.

Ja nav izmantots ikgadējais atvaļinājums, tad, izbeidzot darba attiecības, darbiniekam neizmantotais atvaļinājums tiek kompensēts naudā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 135 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas