E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30511
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Komandējuma laika uzskaite citā valstī un citā laika zonā

J
jautā:
19. septembrī, 2023
Ainārs

Labdien! Radās jautājums par stundu uzskaiti komandējuma laikā. Latvijā es strādāju uzņēmumā, kas sniedz atbalstu klientiem ASV. Laika joslu starpības dēļ man 5 no 8 stundām iekrīt nakts darbā, kas apmaksājams ar +50%. Darba devējs vēlas nosūtīt mani komandējumā uz ASV, kur es mēnesi strādāšu pēc ASV laika. Vai darba stundas ir jāskaita pēc ASV laika (un man jāsaņem daudz mazāka alga) vai tomēr pēc Latvijas laika (un man pienākas piemaksa par darbu naktī)? Paldies!

A
atbild:
29. septembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Komandējuma definīcijā, kas ietverta Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 2. punktā, noteikts, ka komandējums ir darbinieka ar darba devēja rakstisku rīkojumu apstiprināts brauciens uz noteiktu laiku, lai pildītu darba (dienesta) uzdevumus vai paaugstinātu zināšanas un paaugstinātu kvalifikāciju (mācību komandējums).

Saskaņā ar Darba likuma 53. panta ceturto daļu darbiniekam, kas nosūtīts komandējumā vai darba braucienā, tā laikā saglabājas darba vieta (amats) un darba samaksa. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, tad viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Darba likuma 137. panta pirmajā daļā noteikts, ka darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku.

Tādējādi arī komandējuma laikā darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt darbinieka nostrādātās stundas. Tomēr normatīvajos aktos nav noteikts, kā veicama darba laika uzskaite, ja konstatējamas Latvijas Republikas un ārvalsts, uz kuru darbinieks nosūtīts komandējumā, laika joslu atšķirības. Valsts darba inspekcijas ieskatā darba laika uzskaite veicama atbilstoši tās ārvalsts laika joslas laikam, kurā darbinieks atrodas un veic darbu komandējuma laikā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 271 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas