E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30285
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Jumti un to uzstādīšana

J
jautā:
23. augustā, 2023
KK

Labdien! Kur meklēt informāciju par jumtiem un to uzstādīšanu? Kādi faktori ir jāņem vērā, uzstādot jumtu dārza mājai? Vai ir jāņem vērā klimatiskie apstākļi? Cik zināms, tas pēc likuma ir obligāti jāizvērtē pārdevējam.

A
atbild:
06. septembrī, 2023

Esošai ēkai (dārza mājai) jumta ieseguma atjaunošanai vai nomaiņai nav nepieciešams izstrādāt būvniecības ieceres dokumentus un saņemt būvvaldes saskaņojumu. Minētos būvdarbus var veikt pats ēkas īpašnieks vai piesaistīt atbilstošas jomas būvspeciālistu vai jumiķi. Tomēr, izvēloties jumta segumu, vispirms ir jāpārliecinās, vai vietējās pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos nav noteikts, kādus materiālus drīkst vai nedrīkst izmantot konkrētajā teritorijā.

Lai izvēlētos savai dārza mājai vispiemērotāko jumta seguma veidu, iesakām iepazīties ar būvizstrādājumu izplatītāju sniegto informāciju par piedāvātajiem jumta seguma būvizstrādājumiem tirdzniecības vietās vai interneta vietnē. Jumta seguma būvizstrādājumu ražotāji nodrošina būvizstrādājuma atbilstības novērtēšanas dokumentāciju, kurā tiek norādīti jumta seguma raksturlielumi.

Saskaņā ar esošo būvizstrādājumu aprites regulējumu visos gadījumos ražotājam jāveic būvizstrādājuma atbilstības novērtēšana. Pēc būvizstrādājuma novērtēšanas ražotājs izsniedz būvizstrādājuma atbilstības dokumentāciju, kuru pievieno katrai būvizstrādājumu partijai. Savukārt importētāja, ražotāja pilnvarotā pārstāvja un izplatītāja pienākums ir piedāvāt Latvijas tirgū tikai tādus būvizstrādājumus, kas atbilst būvizstrādājumu apriti regulējošo normatīvo aktu prasībām, un pievienot katrai būvizstrādājumu partijai atbilstību apliecinošus dokumentus.

Saskaņā ar Būvniecības likuma 10. pantu būvizstrādājumus atļauts piedāvāt Latvijas tirgū, kā arī stacionāri iebūvēt būvēs, ja tie ir derīgi paredzētajam izmantojumam, nodrošina būvei izvirzīto būtisko prasību izpildi un atbilst būvniecību regulējošo normatīvo aktu prasībām.

Tādējādi Latvijas tirgū tiek piedāvāti tikai mūsu klimatiskajiem apstākļiem piemēroti būvizstrādājumi, tai skaitā jumta segumi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas