E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30265
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Jāņem vērā, ka dažādiem darījumiem ir atšķirīgas sekas

J
jautā:
21. augustā, 2023
Evija

Labdien! Persona, kura ir valsts ierēdnis, vēlas atstāt nekustamo īpašumu radiniekam, mammas māsas mazmeitai. Kurš darījums būtu izdevīgāks abām pusēm izmaksu ziņā: dāvinājums vai pirkums?

A
atbild:
15. septembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Linda Eglīte, zvērināta notāre

Vispirms būtu jāsaprot, kāda veida darījuma attiecības abas puses plāno nodibināt, jo starp minētajiem darījumiem atšķirība ir jāvērtē ne tikai iespējamo izmaksu ziņā, bet noteikti jāņem vērā, ka ikvienam darījumam ir atšķirīgas sekas. Proti, dāvinājums ir bezatlīdzības darījums: tas nozīmē, ka nekustamais īpašums tiek piešķirts jaunajam īpašniekam aiz devības, bez atlīdzības. Savukārt pirkuma darījums jau paredz, ka īpašums tiek pārdots pircējam par noteiktu pirkuma maksu, līgumā precīzi paredzot naudas samaksas kārtību. Tāpat atbilstoši Civillikuma 1922. pantam, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas. Neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā. Tāpēc pirms līguma noslēgšanas abām pusēm vajadzētu iepriekš izrunāt un saprast darījuma būtību, lai pieņemtu pareizo lēmumu.

Kā jau minēts, arī izmaksas būs atšķirīgas, jo, iegūstot īpašumu, jāmaksā valsts un kancelejas nodeva. Pērkot īpašumu fiziskai personai (īpašnieka mammas māsas mazmeitai), valsts nodeva būs jāmaksā 1,5% no pirkuma maksas vai īpašuma kadastrālās vērtības, ja tā izrādītos augstāka nekā pirkuma maksa, savukārt dāvinājuma gadījumā tie būs 3% no īpašuma vērtības (tuvākas pakāpes radiniekiem tie būtu 0,5%).

Ja noslēgsiet dāvinājuma līgumu, tad jārēķinās arī ar likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta 1. daļas 35. punkta “a” apakšpunktā noteikto, ka gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti šādi ienākumu veidi: 35) dāvanas no fiziskajām personām: a) pilnā apmērā – ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Īpašnieka mammas māsas mazmeita būs tālāka pakāpe par trešo pakāpi Civillikuma izpratnē.

Bez jau minētajām nodevām, iegūstot īpašumu, jārēķinās ar izdevumiem par darījuma noslēgšanu un notariālu apliecināšanu, kas tiek aprēķināti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas