E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32730
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantošanas kārtība starp radiniekiem

J
jautā:
21. maijā, 2024
Dzintra

Kopā ar vīru oficiāli reģistrētas laulības laikā esam iegādājušies dzīvokli. Zemesgrāmatā īpašums reģistrēts uz vīra vārda. Kādas tiesības uz šo dzīvokli, kurā faktiski arī dzīvojam, ir man vīra nāves gadījumā? Mums nav kopīgu bērnu, bet vīram ir pusmāsa ar bērniem. Kāda būs mana mantojuma daļa? Ja nāve pirmajai iestājas man, bet vīrs ir dzīvs, vai manai meitai pienākas mantojuma daļa no dzīvokļa, ja neesmu reģistrēta zemesgrāmatā kā šī dzīvokļa īpašniece? Meita ir no iepriekšējās laulības, pilngadīga.  

A
atbild:
19. jūnijā, 2024
Latvijas notārs
Agita Macijevska, zvērināta notāre

Noteikti iesakām jau tagad vērsties pie zvērināta notāra un sagatavot mantojuma līgumu, lai nodrošinātu jūsu kā sievas un jūsu meitas mantošanas tiesības. Mantojot uz līguma pamata, visu mantojumu saņemsiet jūs kā vienīgā mantiniece vai jūs un jūsu meita, vai tikai jūsu meita – tas ir atkarīgs no jūsu vēlmēm. 

Ja līgumiskais mantinieks mirst pirms mantojuma atstājēja, tad pirmajam piešķirtā mantojuma tiesība izbeidzas. 

Jūsu nāves gadījumā jūsu meitai mantošanas tiesības var nodrošināt tikai mantojuma līgums. 

Mantojuma līgumus var noslēgt arī trešajai personai par labu bez tās piedalīšanās, un tādā gadījumā tie nodibina patstāvīgu tiesību, turklāt līdzēji var, savstarpēji vienojoties, noslēgto līgumu pārgrozīt vai arī pavisam atcelt. Bet, tiklīdz minētā trešā persona pati pievienojas līgumam vai viens no pirmējiem līdzējiem nomirst vai zaudē spēju izteikt savu gribu, ar šo līgumu nodibinātā trešās personas tiesība vairs nav atsaucama (Civillikuma 654. pants). 

Ja mantošanas process tiks uzsākts uz likuma, nevis testamenta vai mantojuma līguma pamata, tad jūs kā pārdzīvojusī laulātā saņemsiet pusi no mantojuma un dzīvokļa iekārtu, jo ir trešās šķiras mantiniece, jūsu vīra pusmāsa. Visu mantojumu saņemsiet tad, ja trešās šķiras mantiniece no mantojuma atteiksies. 

Ja mantojuma atklāšanās brīdī nebūs trešās šķiras mantinieku un tie būs miruši pēc jūsu vīra nāves, tad jūs saņemsiet visu mantojumu kā vienīgā mantiniece. Ja trešās šķiras mantinieki mirst pirms mantojuma atstājēja, tad viņu bērni uz pārstāvības tiesību pamata stājas savu mirušo vecāku vietā un iegūst patstāvīgas mantojuma tiesības. 

Ja dzīvoklis iegūts laulības laikā ar abu laulāto līdzekļiem vai ar abu kopīgu darbību, tad jums būs tiesības lūgt no mantojuma nodalīt savu kā pārdzīvojušās laulātās daļu, kas tad mantojuma sastāvā neietilps. Saskaņā ar Civillikuma mantojuma tiesību sadaļas 397.1 pantu: “Ja mantojuma masas sastāvā ietilpst laulāto kopīga manta, kas nav reģistrēta kā laulāto kopīga manta, tad laulātais savu laulātā kopīgās mantas daļu var prasīt izdalīt saskaņā ar 89. panta otrās daļas un 109. panta otrās daļas noteikumiem. Ja mantinieks ceļ iebildumus par laulātā kopīgās mantas daļas izdalīšanu no mantojuma masas, laulātā kopīgās mantas daļa ir izdalāma prasības kārtībā.” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 256 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas