E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32472
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Zvērināts notārs mantojuma daļas nosaka tikai un vienīgi saskaņā ar likumu

J
jautā:
20. aprīlī, 2024
Aiga

Labdien! Ir neskaidrs jautājums par mantošanas kārtību. Nesen nomira tētis, mantojumā palika divistabu dzīvoklis, kurā dzīvo tēta sieva. Tētis dzīvokli nopirka 1999. gadā, apprecējās 2002. gadā, kas nozīmē, ka dzīvoklis nav kopīpašums, jo iegādāts tikai par tēta līdzekļiem un pirms konkrētās laulības. Tēta sieva jau ir nokārtojusi zemesgrāmatu pusei no īpašuma. Vai tas ir likumīgi? Tēta sieva paziņoja, ka puse no īpašuma viņai automātiski pienākoties, kā arī daļa no otra īpašuma. Tētim no pirmās laulības ir divas meitas (es un māsa), dēls no otrās laulības, savukārt trešajā laulībā bērnu nav. Mēs ar māsu esam kategoriski pret minēto īpašuma sadali, jo uzskatām, ka viss īpašums jādala četrās daļās, proti, trim bērniem un sievai. Kā likums paredz īpašuma sadali šajā situācijā? Vai mums, sākot kārtot mantojuma lietas pie notāra, ir tiesības sniegt pretenziju vai iesniegumu, ka nepiekrītam attiecīgajam īpašuma dalījumam? Testaments, kurā paredzēta citāda īpašuma sadale, nav atstāts. Paldies par atbildi!

A
atbild:
29. maijā, 2024
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Kristīne Malta-Grigule, zvērināta notāre

Nav skaidrs, kādā veidā sieva ir ieguvusi īpašumā pusi no dzīvokļa, jo saskaņā ar pārējo jautājumā ietverto informāciju noprotams, ka mantojuma lieta vēl nav uzsākta. 

Iespējams, ir noslēgts kāds darījums ar vīru, viņam vēl dzīvam esot. Dzīves laikā mantojuma atstājējs bija tiesīgs brīvi rīkoties ar savu mantu. Ja tā, tad mantojuma sastāvā ietilpst tikai tā daļa, kas joprojām pieder mantojuma atstājējam. 

Gadījumos, kad paliek laulātais un bērni, saskaņā ar Civillikuma 393. pantu laulātais saņem bērna daļu, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir mazāks par četriem, bet, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk,  ceturto daļu. 

Kārtojot mantojuma lietu, ja pieteiksies visi trīs bērni, attiecīgi sieva un bērni katrs saņems ¼ daļu no mantojuma. Zvērināts notārs mantojuma daļas nosaka tikai un vienīgi, ņemot vērā likumu. 

Pēc mantojuma apliecības saņemšanas mantinieki var prasīt mantojuma sadali, tostarp var viens no otra prasīt arī iepriekš saņemtā pievienošanu dalāmajai mantai. Saskaņā ar Civillikuma 731. pantu mantojumu dala labprātīgi (mājas kārtībā, pie notāra vai bāriņtiesā) vai tiesas ceļā, ja līdzmantinieki nevar vienoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 299 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas