E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30245
Lasīšanai: 4 minūtes

Kādi būs pabalsti, ja pirms nākamā bērna dzimšanas strādāti nedaudzi mēneši

J
jautā:
18. augustā, 2023
A

Labdien! Šobrīd atrodos BKA. Ja otrs bērns piedzimst līdz pirmā bērna divu gadu vecumam, no kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts? Ja darba attiecībās stājos uz trim mēnešiem un tad atkal dodos BKA, saprotu, ka vecāku pabalstu aprēķinās no šiem trim mēnešiem, bet, ja tas būs mazāks par iepriekšējo, tad saņemšu lielāko. Jautājums par maternitātes pabalstu. Vai tas tiks aprēķināts no šiem trim mēnešiem vai arī to izmaksās iepriekšējā maternitātes pabalsta apmērā?

A
atbild:
22. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību). Noteiktajā 12 mēnešu periodā netiek ieskaitītas pārejošas darbnespējas dienas (darbnespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Ja jums vidējās algas aprēķina periodā ietilps periods, kurā ir darba ienākumi (būs apdrošināšanas iemaksas kā darba ņēmējai), vidējo iemaksu algu rēķinās no šīs algas.

Savukārt, ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā (kas ir minētie 12 mēneši) alga nav bijusi pārejošas darbnespējas, grūtniecības/dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par citu 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga (pirms attaisnojošo periodu iestāšanās).

Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, ir tiesības uz vecāku pabalstu. Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nevar būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Minētais nosacījums tiek piemērots, ja:

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis trīs gadu vecumu;
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Ja visi nosacījumi ir izpildīti, vecāku pabalsts tiek piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu. Piešķirot vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, tiek salīdzināti pabalsti, proti, iepriekšējais un tagadējais. Izmaksā vienu – apmēra ziņā lielāko pabalstu.

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas. Maternitātes pabalsts jums tiks aprēķināts no jauna, un tas var atšķirties no iepriekš saņemtā.

Informāciju par pabalstiem individuālā situācijā varat uzzināt, sazinoties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas