E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30120
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Mediācija – veids, kā atrisināt konfliktu

J
jautā:
06. augustā, 2023
Ruta

Labdien! Es jau astoņus gadus nedzīvoju Latvijā, atbraucu tikai atvaļinājumā uz divām trim nedēļām. Uz mana vārda ir reģistrēts nekustamais īpašums (māja un zeme), kurā dzīvo mans vīrs. Viņš pieprasa no manis samaksu par īpašuma apsaimniekošanu. Piedāvāju viņam īpašumu pārdot, bet viņš nepiekrita šādam priekšlikumam. Kādas ir iespējas atrisināt konfliktu? Konstruktīvas sarunas nav iespējamas, viņš neuzklausa manu viedokli.

A
atbild:
09. augustā, 2023

Konfliktu var mēģināt risināt pārrunu ceļā, piemēram, izmantojot mediatora pakalpojumus. Mediācijas mājaslapā ietverta jēdziena “mediācija” definīcija: “Mediācija ir brīvprātīgs process, kurā konfliktējošās puses ar neitrālas trešās personas palīdzību pašas mēģina atrast konstruktīvu konflikta risinājumu.” Sertificētu mediatoru saraksts ir pieejams šeit.

Saistībā ar jūsu aprakstīto situāciju rodas vairāki jautājumi. Būtiskākais –, ko tieši jūs vēlaties panākt, atrisinot konfliktu? Ja nekustamais īpašums bija iegādāts laulības laikā un ir laulāto kopīga manta, tad jūs ar vīru esat kopīpašnieki. Civillikuma 109. panta ceturtā daļa nosaka, ka laulāto kopīga manta dalāma pēc mantojuma dalīšanas kārtības vispārējiem noteikumiem (731. un turpmākie panti). Saskaņā ar Civillikuma 733. panta nosacījumiem, dalot īpašumu tiesas ceļā, tiesai jārīkojas pēc 1075. panta noteikumiem par kopīpašuma dalīšanu. Civillikuma 1074. pants noteic, ka nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu. Savukārt saskaņā ar Civillikuma 1075. panta pirmo daļu kopīpašuma izbeigšanas veidi tiesas ceļā var būt šādi:

  • katram no kopīpašniekiem tiek piespriestas reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai;
  • vienam vai vairākiem kopīpašniekiem tiek atdota visa lieta vai daļa ar pienākumu atlīdzināt daļu naudā;
  • lietu vai daļu nosaka pārdot;
  • jautājums tiek izšķirts ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kuram no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu vai daļu un kurš no viņiem apmierināms ar naudu;
  • nekustamo īpašumu nosaka sadalīt dzīvokļu īpašumos, kurā ietilpst ēka ar dzīvojamām telpām.

Tātad, ja vīrs nevēlas izbeigt kopīpašumu labprātīgi, šis jautājums risināms, ceļot prasību tiesā.

Ja nekustamais īpašums nav laulāto kopīga manta un ja nepastāv laulāto kopdzīve, ir jāsaprot, uz kāda pamata vīrs uzturas nekustamajā īpašumā un pieprasa no jums samaksu par apsaimniekošanu. Precīzāku atbildi jūs varat saņemt, vēršoties pie jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas