E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30043
Lasīšanai: 3 minūtes

Kāds ir minimālais iemaksu periods tiesībām uz maternitātes pabalstu

J
jautā:
28. jūlijā, 2023
Anna

Labdien! Vēlos uzzināt par bērna kopšanas atvaļinājuma naudu saistībā ar otro bērniņu. Tikko beidzies bērna kopšanas atvaļinājums (viens gads), un es esmu bezdarbniekos. Cik noprotu, lai saņemtu pabalstu par otro bērniņu, kas ir bērna kopšanas pabalsts, dzemdību pabalsts un gaidību pabalsts, man ir jāstrādā vismaz seši mēneši, pirms es palieku stāvoklī. Vai arī tie ir seši mēneši pirms došanās dekrētā? Paldies!

A
atbild:
07. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā persona, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir kvalifikācijas periods – jābūt veiktām sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) maternitātes pabalsta apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums,

vai

  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Sociālās apdrošināšanas kvalifikācijā visiem prasītajiem mēnešiem (trim vai sešiem) nav jābūt tieši pirms pabalsta pieprasīšanas. Tomēr ir svarīgs sociāli apdrošinātas personas statuss tajā brīdī, kad iestājas apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena.

Kvalifikācijas periodā, neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas, ieskaita arī laiku, kurā darba ņēmēja ir atradusies grūtniecības/dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā.

Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad būs tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Informāciju individuālā situācijā varat uzzināt, sazinoties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 134 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas