E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29989
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Mantojuma reģistrēšana zemesgrāmatā

J
jautā:
22. jūlijā, 2023
Igors

Sveiki! 2014. gadā nomira tēvs, un mēs ar brāli palikām divi mantinieki. Mantojumā esam ierakstīti abi divi, zeme sadalīta uz pusēm. Saistībā ar to, ka neesam īpaši labi pazīstami ar zemes īpašnieku lietām un darījumiem, nebijām neko vairāk darījuši. Tagad vēlamies pārdot zemi, bet sapratām, ka zemesgrāmata joprojām ir uz tēva vārda. Vai zemesgrāmata ir jāpārraksta uz mūsu vārda? Vai no jauna būs jāmēra visa mantojumā saņemtā zeme? Ja ir jāpārraksta zemesgrāmata, vai to var izdarīt attālināti, jo dzīvojam ārzemēs? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
23. augustā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Lai gan Zemesgrāmatu likuma 1. pants paredz, ka nekustamo īpašumu ierakstīšana zemesgrāmatā un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta, dažādu iemeslu dēļ (gan apzinātu, gan neapzinātu) tā dažkārt tiek novilcināta, vai jaunais īpašumtiesību ieguvējs nekustamo īpašumu vispār neieraksta zemesgrāmatā. Latvijas normatīvajos aktos nav noteikts, cik ilgā laikā zemesgrāmatā ir jānostiprina savas īpašumtiesības, un par to netiek piemērotas sankcijas.

Vairāk informācijas par nekustamā īpašuma reģistrāciju varat iegūt šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas