E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29325
Lasīšanai: 3 minūtes

Dzīvesvietas deklarēšana, izbraucot uz ārvalstīm

J
jautā:
05. maijā, 2023
Edīte

Mamma visu mūžu nodzīvoja vecāsmātes dzīvoklī. Mamma ir reģistrēta šajā dzīvoklī, bet mantojumam nepieteicās. Vecāmāte nomira jau sen. Ja mamma tagad izdeklarēsies no dzīvokļa, vai varēs portālā Latvija.lv viegli reģistrēties atpakaļ? Viņa vēlas aizbraukt gadu uz ārzemēm, tādēļ varēs to izdarīt tikai Latvija.lv.

A
atbild:
16. maijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumos Nr.1194 “Noteikumi par dzīvesvietas deklarācijas veidlapu, deklarācijā sniegto ziņu pārbaudes kārtību un dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas kārtību” ir paredzēts, ka deklarēt dzīvesvietu var gan pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, aizpildot deklarāciju (2.punkts), gan deklarējot dzīvesvietu elektroniski, aizpildot speciālu tiešsaistes formu (3.punts). Šo noteikumu 6.-8.punktā teikts, ka  persona dzīvesvietu elektroniski deklarē un papildu adresi norāda tīmekļa vietnē www.latvija.lv ar tajā pieejamajiem autentifikācijas līdzekļiem. Ja dzīvesvieta tiek deklarēta elektroniski, tīmekļa vietnē www.latvija.lv ir nepieciešams aizpildīt speciālu tiešsaistes formu. Dzīvesvietas deklarēšanai elektroniski persona var izmantot tās kredītiestādes elektronisko norēķinu sistēmas autentifikācijas līdzekli, kura noslēgusi vienošanos ar Latvijas valsts saišu portāla www.latvija.lv pārzini par autentifikācijas elektronisko pakalpojumu sniegšanu. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) personu identificē pēc tīmekļa vietnē www.latvija.lv  pieejamā autentifikācijas līdzeklī iekļautā personas koda.

Tātad deklarēšanai klātienē un attālināti tīmekļa vietnē www.latvija.lv ir līdzvērtīgas iespējas.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1.pantā noteikts, ka deklarēšanas mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Dzīvesvietas deklarēšanas fakts nerada civiltiesiskas saistības. Tātad dzīvesvietas deklarēšana nekādi neattiecas uz dzīvošanu konkrētā dzīvesvietā. Latvijā nav spēkā kādreizējā prasība būt pierakstītam noteiktā dzīvesvietā (vai izrakstīties no tās).

Konkrētā likuma 8.panta devītajā daļā ir noteikts: ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, persona par to paziņo PMLP  Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā. Atbilstoši Fizisko personu likuma 14.panta trešajai daļai Latvijas pilsonim un nepilsonim ir pienākums paziņot PMLP par savu dzīvesvietas adresi ārvalstīs.

Tā kā Jūsu māte pēc jautājumā sniegtās informācijas negrasās pārcelties uz pastāvīgu dzīvi ārzemēs, iesakām viņai neizdeklarēties no dzīvesvietas Latvijā, bet atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 9.pantam reģistrēt papildu adresi ārzemēs. Plašāka informācija ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas