E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29288
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja pārsūdz spriedumu par tiesāšanās izdevumiem

J
jautā:
01. maijā, 2023
Ruta

Vai, iesniedzot blakus sūdzību tiesā (civilprocesā), par tiesāšanās izdevumu apstrīdēšanu man ir jāiemaksā drošības nauda? 

A
atbild:
10. maijā, 2023

Ja pārsūdz spriedumu, ir jāiesniedz apelācijas sūdzība. Par apelācijas sūdzību, kas apstrīd pirmās instances spriedumu tikai tiesāšanās izdevumu ziņā, nevar prasīt tiesu nodevu (skat. Konradi, F., Zvejnieks, T. u. c. Civilprocesa likums (1938. gada izd., 1939. gada iespied.) ar paskaidrojumiem. Rīga: Valsts tipogrāfijas izdevums, 1939, 294. lpp.). 

Gadījumos, kad pirmās instances spriedums ir pārsūdzēts tikai daļā par tiesāšanās izdevumiem, apelācijas sūdzības pieņemamas bez tiesu nodevas (CKD kopsēdes 39/35) (skat. Ozoliņš, O. Senāta Civildepartamenta prakse 1939. gadā. Tieslietu ministrijas vēstnesis. Nr. 2, 1940).

Ja pārsūdz lēmumu, ir jāiesniedz blakus sūdzība. Atbilstoši Civilprocesa likuma 43.1 panta pirmās daļas 2. punktam, ja tiesa ir lēmusi par atbrīvošanu no tiesas izdevumiem, drošības nauda nav jāmaksā. Tāpat persona var lūgt tiesu to atbrīvot no valsts nodevas nomaksas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas