E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29254
Lasīšanai: 2 minūtes

Par tiesībām paņemt personiskās mantas no izsolē pārdota dzīvokļa

J
jautā:
22. aprīlī, 2023
Laine

Dzīvoju ārzemēs. Dzīvoklis Rīgā, kas bija mantots uz mana vārda, tika pārdots izsolē, un līdzekļi pārskaitīti uz manu kontu pirms 2,5 gadiem. Pēc pēdējās vizītes Latvijā no ārpuses izskatās, ka dzīvokli joprojām neviens pēc tam nav izmantojis. Viesošos Latvijā un gribu zināt: kam lūgt atļauju, lai no mājokļa likumīgi izņemtu svarīgus dokumentus un sentimentālas fotogrāfijas. Uz pārējo mantu dzīvoklī nepretendēju. Vai tas ir iespējams, un kur lai vēršos?

A
atbild:
16. maijā, 2023

Par konkrēta dzīvokļa īpašnieku tiek atzīts tikai tas, kā īpašumtiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatās atbilstoši  “Civillikuma” 994. pantam.

Tikai dzīvokļa īpašnieks, no savas brīvas gribas var atdot jums fotogrāfijas (jā tās vēl ir saglabājušās). Par fotogrāfiju un citu personisko mantu izņemšanu no dzīvokļa (par šo faktu) jums jāuzraksta pieņemšanas– nodošanas akts brīvā formā (norādot tajā vietu, laiku un personu datus, un paņemto lietu sarakstu). Lai turpmāk nebūtu nekādu strīdu par paņemtajām mantām un to vērtību, pieņemšanas-nodošanas akts jāparaksta abām pusēm.

Dzīvokļa īpašnieka vārdu un uzvārdu Jūs varat noskaidrot vēršoties ar iesniegumu zemesgrāmatās (īpašumu var meklēt pēc īpašumu identificējošiem datiem – adreses, kadastra numura, īpašuma nosaukuma, nodalījuma numura).

Kopš 2019. gada 1. jūlija zemesgrāmatu lietu izskatīšana ir rajona (pilsētas) tiesu kompetencē. Tas nozīmē, ka Jums jāvēršas konkrētajā tiesā pēc dzīvokļa adreses. Detalizēti par to, kur atrodas tiesas un kāda ir to kontaktinformācija, ir izklāstīts šeit: Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata > kontaktinformācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas