E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29172
Lasīšanai: 4 minūtes

Apdrošināšanai bezdarbam jābūt vismaz 12 mēnešus pēdējos 16 mēnešos

J
jautā:
15. aprīlī, 2023
Jelena

Labdien! Pēc mēneša došos grūtniecības atvaļinājumā, pēc bērna kopšanas atvaļinājuma plānoju meklēt jaunu darba vietu. Kad labāk pārtraukt darba attiecības, lai, kad beigsies bērna kopšanas atvaļinājums, nepazaudētu iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu, jo nevaru zināt, kāda būs situācija ar bērniņu 1,6 gadu vecumā? Es saņemšu tikai maternitātes pabalstu, vecāku pabalstu saņems vīrs, vienlaikus strādājot, bet bērnu kopšu es.

A
atbild:
02. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu maksā:

  • ja ir piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • ja kopējais apdrošināšanas stāžs ir vismaz viens gads;
  • ja obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai Latvijā ir veiktas vai bija jāveic 12 mēnešus 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bērna kopšanas atvaļinājums (BKA) ir noteikts Darba likuma 156. pantā, un tā kopējais termiņš ir pusotrs gads jeb 18 kalendāra mēneši. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. BKA var izņemt pa daļām. Darba likumā paredzētais bērna kopšanas atvaļinājums nav apmaksāts atvaļinājums.

No jūsu sniegtās informācijas saprotams, ka darbā ņemsiet bērna kopšanas atvaļinājumu, taču vecāku pabalstu (un bērna kopšanas pabalstu, ko izmaksā vecāku pabalsta saņēmējam) saņems bērna tēvs. Jāzina, ka valsts apdrošina vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta saņēmēju un par viņu veic sociālās iemaksas pensijai, bezdarbam un invaliditātei.

Tā kā jūs bērna kopšanas atvaļinājuma laikā nesaņemsiet vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, par jums netiks veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas (kas ietver arī apdrošināšanu bezdarbam). Līdz ar to laiks, kad būsiet bērna kopšanas atvaļinājumā, neveidos tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Tātad jārēķina, kad, pārtraucot darba attiecības, vēl ir iespēja pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu, tas ir, lai būtu 12 apdrošināšanas mēneši bezdarbam pēdējos 16 mēnešos pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. No dienas, kad tiek pārtrauktas darba attiecības, tiek pārtraukts arī darba devēja piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums.

Vēl svarīgi, ka no šā gada vecāku pabalsta izmantošanai ir citāda kārtība, nekā bija iepriekš. Tagad katram no vecākiem ir tiesības uz divu kalendāra mēnešu ilgu vecāku pabalsta nenododamo daļu, kuru var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam, ar nosacījumu, ka pabalsta pieprasītājs ir darba attiecībās un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Vecāku pabalsta izmantošanas jaunie nosacījumi ir izklāstīti Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un LV portāla skaidrojumos:

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas