E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29148
Lasīšanai: 5 minūtes

Kopš 2022. gada zemes piespiedu nomu aizstāj likumiskā lietošanas maksa

J
jautā:
13. aprīlī, 2023
Sofija

Labdien! Esmu zemes iznomātāja dzīvokļu īpašnieku kopībai. Līdz šim apsaimniekotājs zemes nomas maksu iekļāva iedzīvotāju īres rēķinos, ceturkšņa beigās norēķinoties ar mani par zemes nomu uz līguma pamata. Vai 2023. gadā ir izmaiņas likumdošanā, kas paredz, ka apsaimniekotājam nav jāveic maksājumi zemes īpašniekam par zemes nomu?

A
atbild:
02. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” no 2022. gada sākuma pakāpeniski izbeidz piespiedu nomas tiesiskās attiecības (Piespiedu nomas reforma). Tā vietā dalītā īpašumā zemes un patstāvīgo būvju īpašnieku attiecības regulē jauns tiesību institūts – “likumiskās zemes lietošanas tiesības”. Likumiskā lietošanas maksa ir 4% gadā no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības.

Likumiskās zemes lietošanas tiesības stājas spēkā trijos posmos, ņemot vērā situāciju:

  • 2022. gada 1. janvārī visos dalītā īpašuma gadījumos, kuros piespiedu nomas attiecības attiecīgajā brīdī netiek regulētas ar spēkā esošu līgumu vai tiesas nolēmumu;
  • 2023. gada 1. janvārī visos dalītā īpašuma gadījumos, kuros piespiedu nomas attiecības 2022. gada 1. janvārī tiek regulētas ar spēkā esošu nomas līgumu vai tiesas nolēmumu;
  • 2024. gada 1. janvārī dalītā īpašuma gadījumos, kuros privātpersonai piederošas būves atrodas uz publiskas personas (valsts, pašvaldības vai citas atvasinātas publiskas personas) zemes.

Likumisko zemes lietošanas tiesību galvenā atšķirība no piespiedu nomas attiecībām ir tā, ka likumiskās zemes lietošanas tiesības ir noteiktas likumā un to izpildei nav vajadzīgs pušu starpā noslēgts līgums. Iepriekš likumi paredzēja, ka starp pusēm pastāv noma, un noteica tām vienoties par nomas maksu, lietošanā esošās zemes platību un visiem pārējiem jautājumiem.

Pārvaldniekam nav obligāti jāveic pienākums – iekasēt no dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem likumisko maksājumu par zemi. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā no 2022. gada 1. janvāra ir tikai noteikts: “Ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes un maksājumi par likumiskās zemes lietošanas tiesībām tiek veikti ar pārvaldnieka starpniecību, pārvaldnieka pienākums ir no dzīvojamās mājas īpašnieka saņemto maksājumu nekavējoties pārskaitīt zemes īpašniekam tieši dzīvojamās mājas īpašnieka samaksātajā apmērā, kā arī glabāt iekasēto maksu par zemes lietošanas tiesībām, ja zemes īpašnieks nav sasniedzams.”

Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gadījumā dzīvokļu īpašniekiem ir vēlams sazināties ar pārvaldnieku un mājas kopībai pieņemt lēmumus par to, kā īstenot likumiskās zemes lietošanas tiesības. Piemēram, mājas kopība varētu pilnvarot pārvaldnieku organizēt likumiskās maksas maksājumu iekasēšanu, glabāšanu un nodošanu zemes īpašniekam, kā arī tā informēšanu par tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri nepilda savas saistības. Tādā veidā tiktu centralizēta maksājumu veikšana, un katram dzīvokļa īpašniekam nebūtu individuāli jāveic aprēķini par savu maksas daļu un saistības daļas izpildi, bet tas notiktu kopā ar pārējiem pakalpojumiem, kurus dzīvokļa īpašnieks saņem mājas pārvaldīšanas un uzturēšanas ietvaros.

Ko nozīmē zemes likumiskās lietošanas tiesības un kā tās īstenojamas, varat izlasīt Tieslietu ministrijas un LV portāla skaidrojumos:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas