E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29127
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Papildu deklarētā adrese un norēķināšanās par pakalpojumiem

J
jautā:
11. aprīlī, 2023
Mara

Pēc ilgās uzturēšanās ārzemēs šogad plānoju atgriezties un pastāvīgi dzīvot Latvijā. Izlasīju, ka tagad varu deklarēt papildu dzīvesvietu Latvijā, lai varētu uzsākt darba meklējumus utt. Mamma, pensionāre, dzīvo viena dzīvoklī Rīgā. Ja es deklarēšu papildu adresi pie viņas (atstājot pirmo adresi ārzemēs), vai viņai būs jāmaksā papildu nodokļi vai komunālās izmaksas? Es plānoju paciemoties uz neilgu laiku vasarā un tad pilnībā pārcelties gada beigās.

A
atbild:
10. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

2021. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kas paredz personas tiesības, deklarējot dzīvesvietu, turpmāk norādīt vienu papildu adresi Latvijā vai ārvalstī.

Deklarējot dzīvesvietu Latvijā, nekustamajā īpašumā pieaugs izmaksas pakalpojuma pozīcijai “atkritumu izvešana”.

Ja māju apsaimniekošanā nav pārņēmusi dzīvokļu īpašnieku kopība un pieņēmusi īpašu kārtību, kādā dzīvokļu īpašnieki norēķinās par komunālajiem pakalpojumiem, tad spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Noteikumu 17. punkts noteic, ka par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi vai kuru patēriņa noteikšanai nav uzstādīti skaitītāji, aprēķinu veic šādi: “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un asenizāciju –, ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis, proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma. Ja dzīvoklī nav deklarēta neviena persona, aprēķinu veic kā par vienu deklarēto personu. Ja ziņas par deklarēto personu ir anulētas, pārrēķinu par iepriekšējiem norēķinu periodiem neveic.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas