E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29100
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2023
Lāsma

Labdien! Kā šobrīd tiek aprēķināts bērnu kopšanas atvaļinājums? Vai mātei joprojām pienākas pusotrs gads pēc pēcdzemdību lapas beigām? Vai, ja mana pēcdzemdību lapa beidzas 23.04.2023., darbā ir jāatgriežas 23.10.2024.? Vai esmu pareizi veikusi aprēķinu?

A
atbild:
11. aprīlī, 2023
LV portāls
Zaida Kalniņa

Bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) regulējums ir noteikts Darba likuma 156. pantā, un tā kopējais termiņš – pusotrs gads jeb 18 kalendāra mēneši – nav mainījies.

Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu saistībā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. BKA pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par BKA vai tā daļas sākumu un ilgumu. Atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu.

Laiku, kuru darbinieks pavada BKA, ieskaita kopējā darba stāžā, un darbiniekam tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Darbiniekam ir tiesības prasīt bērna kopšanas atvaļinājuma elastīgas izmantošanas iespējas. Darba devējam ir pienākums izvērtēt šādu darbinieka pieprasījumu un ne vēlāk kā viena mēneša laikā no darbinieka pieprasījuma saņemšanas dienas informēt darbinieku par bērna kopšanas atvaļinājuma elastīgas izmantošanas iespējām.

Papildus norādāms, ka būtu vērts izvērtēt, vai BKA izmantošana uz visu pieļaujamo termiņu (pusotrs gads pēc dienas, kad noslēgts dzemdību atvaļinājums, un bērns ir divus mēnešus vecs) ir atbilstoša iespējām to izmantot. Valsts sociālie pabalsti šajā periodā – vecāku pabalsts, bērna kopšanas pabalsts – tiek maksāti līdz bērna pusotra gada vecumam. Tādējādi izveidojas divu mēnešu periods, kurā BKA esošais vecāks minētos pabalstus vairs nesaņems.

Ja jūsu darbnespējas lapa B tiks noslēgta 23.04.2023. un tomēr ir nolemts BKA izmantot pilnā apmērā, sākot ar 24.04.2023., tad darbā būs jāatgriežas 25.10.2025. Rakstot darba devējam iesniegumu par BKA piešķiršanu, jums ir tiesības prasīt darba devējam izskaidrot jūsu tiesības.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas