E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29077
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Virsstundu darba samaksas aprēķināšana mēnešalgas gadījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2023
Ritvars Jaksis

Sveiki!
Man ir fiksētā alga un normālais darba laiks. Alga nemainās, ņemot vērā, vai mēnesī ir, piemēram, 168 vai 184 darba stundas. Tātad faktiskā “stundas likme” variē, ņemot vērā mēneša garumu.
Kā šādos gadījumos aprēķina stundas likmi, apmaksājot virsstundas? Vai mēneša normālo algu izdala ar konkrētā mēneša normālā darba laika garumu vai ar vidējā mēneša normālā darba laika garumu?
Piemērs: mēneša normālā alga ir 1800 eiro/bruto, un konkrētajā mēnesī minimālais darba laiks ir 184 stundas. Ir nostrādātas 10 virsstundas.
Vai samaksai par virsstundām jābūt 1800 / 184 x 10 x 2 vai arī 1800 / 168 x 10 x 2 (kur 168 būtu vidējais stundu skaits mēnesī)?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Atbilstoši Darba likumā noteiktajam mēnešalga ir viens no laika algas veidiem. Laika algu atbilstoši Darba likuma 62. panta otrajai daļai aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam, neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Mēnešalgas kā viena no laika algas veidiem atšķirība no citiem ir tajā, ka tā nemainās, ņemot vērā darba dienu, svētku un pirmssvētku dienu, kas iekrīt darba dienā, skaitu pārskata mēnesī jeb normālā darba laika stundas. Piemēram, ja normālā darba laika darbiniekam nolīgta ir mēnešalga un viņš ir nostrādājis visas kalendārā mēneša normālā darba laika stundas, ir izmaksājama nolīgtā mēnešalga. Savukārt, ja šāds darbinieks kāda iemesla dēļ (darbnespēja, atvaļinājums, cita attaisnota prombūtne) nav veicis darba pienākumus, mēnešalga izmaksājama proporcionāli faktiski nostrādātajam darba laikam.

Valsts darba inspekcijas ieskatā, lai nodrošinātu vienlīdzīgu tiesību principa ievērošanu laika darba algas (stundas tarifa likmes, mēnešalgas) gadījumā, situācijās, kad darbiniekam ir nolīgta mēnešalga un viņš ir veicis darbu svētku dienā, virsstundu darbu, nakts darbu vai arī bijis attaisnotā prombūtnē, ņemot vērā laika algas proporcionalitātes principu, stundas algas likme būtu aprēķināma, ievērojot Darba likuma 75.3 pantā noteikto stundas algas likmes aprēķināšanas kārtību, tas ir, dalot darbiniekam noteikto mēneša darba algu ar darba stundu skaitu attiecīgajā kalendāra mēnesī. Atbilstoši praksei mēnešos, kuros ir svētku dienas, svētku dienu stundas un stundas, par kurām tiek saīsinātas pirmssvētku dienas, ne vienmēr tiek ieskaitītas mēneša darba stundu normā. Tomēr ņemams vērā, ka darba stundu skaits attiecīgajā kalendāra mēnesī ietver konkrētā mēneša darba stundu normu, svētku dienu stundas, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā, kā arī pirmssvētku darba dienu stundas, par kurām saīsināts darba dienas ilgums saskaņā ar Darba likuma 135. pantu.

Ja darbiniekam noteikts summētais darba laiks, stundas algas likmi aprēķina, dalot darbiniekam noteikto mēneša darba algu ar attiecīgā kalendāra gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī. Paskaidrojam, ka darba stundu skaits attiecīgajā kalendāra mēnesī ietver konkrētā mēneša darba stundu normu, kā arī svētku dienu stundas, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā, kā arī pirmssvētku darba dienu stundas, par kurām saīsināts darba dienas ilgums saskaņā ar Darba likuma 135. pantu.

Līdz ar to, veicot stundas algas likmes aprēķinu, jāpiemēro Darba likuma 75.3 pantā noteiktā aprēķina veikšanas kārtība.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas